Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Important. Află cine va beneficia de medicamente compensate

© Sputnik / Vitaly Ankov / Accesați arhiva multimediaРабота государственной аптеки во Владивостоке
Работа государственной аптеки во Владивостоке - Sputnik Moldova
Abonare
Cetățenii moldoveni vor beneficia de medicamente compensate pentru a se trata de cele mai frecvente 17 maladii. Totodată, statul va compensa medicamentele pentru copiii care încă nu au atins majoratul.

CHIȘINĂU, 23 sept – Sputnik. Lista medicamentelor compensate din fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală a fost extinsă cu încă 65 de medicamente. O decizie în acest sens a fost adoptată, joi, de către Consiliul pentru medicamentele compensate.

Potrivit Ministerului Sănătății, cetățenii moldoveni vor beneficia de medicamente compensate pentru a se trata de cele mai frecvente 17 maladii, la domiciliu, în sala de proceduri sau staționarele de zi ale instituțiilor de asistență medicală primară.

Лекарства Medicamente - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Un șir de medicamente vitale vor reapărea în farmaciile din Moldova

Totodată, toți copiii care încă nu au atins vârsta de 18 ani, vor fi asigurați de către stat cu medicamente compensate. Până în prezent, erau asigurați doar cei cu vârsta de până la 5 ani.

Pentru a contribui la începerea mai rapidă a tratamentului pentru copii, Ministerul Sănătății a venit cu propunerea ca medicii pediatri să aobă dreptul de a prescrie aceste medicamente.

De asemenea, a fost simplificată procedura de obținere a produselor farmaceutice pentru pacienții care se confruntă cu unele maladii oftalmologice și neurologice. Pacienții nu vor mai fi nevoiți să meargă în comisii pentru obținerea concluziei pentru rețete.

Bolnavii de hepatită și ciroză hepatică vor avea acces la medicamentul acid ursodezoxicolic, care până în prezent era oferit doar bolnavilor cu ciroză biliară primitivă, colangită sclerozantă primară, hepatită și ciroză cu sindrom colestatic.

Totodată, pentru a evita vizita repetată la medic în vederea prescrii tratamentului compensat, a fost modificat termenul de valabilitate al formularelor de rețete de la 2 la 3 luni de zile.

Astfel, medicamentele pentru adulți vor fi compensate în proporție de 70 la sută, iar pentru copii — de 100 de procente.

Fluxul de știri
0