Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Mărgăritare moldovenești în dicționarul lui Vladimir Dal

© Sputnik / Владимир Вдовин / Accesați arhiva multimediaРепродукция картины "Портрет писателя В.И. Даля"
Репродукция картины Портрет писателя В.И. Даля - Sputnik Moldova
Abonare
Aflându-se în Moldova, Vladimir Dal a înregistrat anumite cuvinte care ulterior au fost introduse în renumitul său Dicționar explicativ al limbii ruse.

CHIȘINĂU, 23 nov — Sputnik. În urmă cu 215 ani, la 22 noiembrie 1801, s-a născut Vladimir Ivanovici Dal, autorul Dicționarului explicativ al limbii ruse vorbite în care, apropo, au fost incluse și cuvintele pe care marele savant rus le-a auzit în Moldova.

Potrivit pușkinistului Victor Kușnirenko, cuvintele "господарь", "цымбалы", "чабан", "цыганка" (ca soi de mere), și multe altele au fost culese de Dal în Basarabia.

Александр Александрович Пушкин и Мари-Малден Дурново-Пушкина - Sputnik Moldova
Urmașii lui Pușkin din Belgia vizitează Moldova

„În anii 1819 — 1824, Dal a călătorit, purtat de pânzele fregatei „Flora", de la Nicolaev la Sevastopol, Odessa, Ackerman, Ismail, Chilia. Probabil că anume această fregată a fost zărită de Pușkin, exilat pe atunci în aceste ținuturi. În povestirea lui Dal „Micimanul Poțeluev" citim: „am fost într-o vară, pe o canonieră, la Ismail și Chilia". Pe Vladimir Dal l-a impresionat în mod deosebit așezarea Ackerman (ulterior, Belgorod-Dnestrosk). După răul de mare suportat, îi plăcea să se plimbe prin împrejurimile pitorești, să intre în peșterile străvechi, să vâneze pe liman, să înoate. Odată a fost la un pas să-și piardă viața pe Marea Neagră în timpul unei furtuni puternice", spune Kușnirenko.

Acesta afirmă că Dal revine mai târziu în Principatele Dunărene, în timpul războiului ruso-turc din anii 1828 — 1829, participând la asediul cetății Silistra.

„Vladimir Dal își amintea de multe ori despre Moldova de pe ambele maluri ale Prutului, stând de vorbă cu Pușkin, cu care se împrietenise în 1832, și pentru care a rămas a fi un camarad fidel până la moartea tragică a poetului", a încheiat Kușnirenko.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0