Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Urmașii lui Pușkin din Belgia vizitează Moldova

© архив А.А.ПушкинаАлександр Александрович Пушкин и Мари-Малден Дурново-Пушкина
Александр Александрович Пушкин и Мари-Малден Дурново-Пушкина - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
În programul oaspeților este inclusă vizitarea Casei-muzeu „A. S. Pușkin”, a satului Dolna , precum și redacției Sputnik Moldova.

CHIȘINĂU, 28 sept — Sputnik. Urmașii din Belgia ai lui Aleksandr Sergheievici Pușkin — Aleksandr Aleksandrovici Pușkin și soția sa, Maria Aleksandrovna Durnovo-Pușkina — se află într-o vizită la Chișinău, i-au comunicat corespondentului Sputnik responsabili de la Centrul Rus de Știință și Cultură (CRȘC).

Miercuri, oaspeții au vizitat Casa-muzeu de la Chișinău a poetului. Iar joi Aleksandr Aleksandrovici și Maria Aleksandrovna vor pleca la Dolna, la conacul familiei Ralli-Arbore, unde a fosr oaspete renumitul lor strămoș. În aceeași zi, la CRȘC din Chișinău va avea loc o întâlnire cu scriitorii.

Totodată, miercuri soții Pușkin au întreprins o vizită la redacția Sputnik Moldova.

Corespondenții Sputnik au fost informați la CRȘC despre faptul că Aleksandr Aleksandrovici Pușkin este străstrănepotul poetului, ultimul descendent direct pe linie paternă. Este un mecena și activist public, președinte al Uniunii aristocraților ruși din Belgia, fondatorul și copreședintele Fondului Internațional de Caritate „A. S. Pușkin".

Дом-музей Пушкина в Кишиневе - Sputnik Moldova
Cum au ajutat Moldova prințul de Wales și Institutul de Literatură Rusă

Se ocupă activ de popularizarea peste hotare a creației strămoşului său: organizează reprezentații teatrale pe subiecte din opera poetului, participă la conferințe internaționale.

Descendentul poetului a fost oaspete de onoare la festivitățile jubiliare dedicate celei de a 200-a aniversări de la nașterea lui Pușkin și împlinirii a 300 de ani de la fondarea orașului Sankt Petersburg; a participat activ la acțiunile consacrate împlinirii a 70 de ani de la Victoria în Marele Război pentru Apărarea Patriei, organizate în Belgia. Pentru aportul considerabil în dezvoltarea relațiilor culturale, păstrarea și popularizarea limbii și culturii ruse peste hotare, urmașul lui Pușkin a fost decorat cu medalii și insigne guvernamentale ale Rusiei, inclusiv cu medalia „A. S. Pușkin".

Soția acestuia, Maria Aleksandrovna (Marie-Madelaine) Durnovo-Pușkina, este nepoata Mariei Pușkina — fiica feciorului lui Pușkin, Aleksandr Aleksandrovici, căsătorită cu Nicolai Bâkov, fiul Elizavetei Gogol care, la rândul său, era rudă cu Nicolai Vasilievici Gogol. Maria Pușkina este președintele Fondului Internațional de Caritate „A. S. Pușkin", a deținut funcția de casier principal al Asociației „Femeile Europei".

Vineri, 30 septembrie, Soții Pușkin vor vizita secția oncologică pentru copii de la Institutul oncologic din Chișinău.

Sâmbătă, distinșii oaspeți vor participa la masa rotundă „Moștenirea de creație a lui A. S. Pușkin în cinematografia rusă".

Fluxul de știri
0