Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Expert, despre majorarea tarifelor la căldură în actualul sezon

© Sputnik / Miroslav RotariВиктор Парликов
Виктор Парликов - Sputnik Moldova
Abonare
În actualul sezon de încălzire tarifele stabilite de „Termoelectrica” vor rămâne neschimbate. Altfel stau însă lucrurile la capitolul energie electrică: după 1 ianuarie trebuie să ne așteptăm la o creștere a prețului cu minimum 10%.

CHIȘINĂU, 23 nov — Sputnik. Eexpertul în probleme energetice, fostul șef al ANRE, Victor Parlicov, a vorbit în cadrul unui interviu pentru Sputnik Moldova despre posibila evoluție a tarifelor la energia termică și electrică în actualul sezon de încălzire.

Газовая компрессорная станция Укртрансгаз в городе Боярка - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Majorarea tarifelor la resursele energetice este inevitabilă

La 16 septembrie curent, ANRE a adoptat decizia privind majorarea tarifelor la energia termică cu 8,2%. Astfel, de la începutul sezonului de încălzire, consumatorii achită câte 1068 lei pentru o Gkal. Cel mai probabil, aceasta nu este ultima povară financiară care va fi pusă pe umerii populației. În Memorandumul de cooperare cu FMI, semnat de Guvernul RM, Cabinetul de Miniștri s-a angajat „să soluționeze problema datoriilor în sectorul energetic și să stabilească un astfel de nivel al tarifelor care să asigure compensarea cheltuielilor". „În sectorul electroenergetic, abaterile tarifare, acumulate de companiile energetice vor fi compensate din contul includerii lor în tarif", se menționează în document.

Potrivit lui Victor Parlicov, este prematur să prognozăm ce tarifele la energia termică vom avea în anul viitor, deoarece deocamdată nu se știe care va fi prețul la gaze stabilit de Gazprom pentru Moldova. Totuși, în pofida presiunii permanente de a majora tariful la căldură, acesta nu va fi revăzut până la sfârșitul sezonului.

Expertul consideră însă că populația nu va scăpa de majorarea tarifelor la energia electrică. Acest fapt este legat de obligația Ministerului Economiei de a compensa abaterile tarifare pentru compania Gas Natural Fenosa, acumulate în urma devalorizării valutei naționale.

Este vorba de suma de 1 miliard 800 milioane de lei pe care Guvernul s-a obligat să o restituie în decurs de patru ani prin includerea în tarife a pierderilor.

„Dacă autoritățile ar fi modificat la timp tarifele, nu s-ar fi acumulat acum aceste datorii despre care spunem că trebuie incluse în tarif. La vremea respectivă tarifele ar fi crescut mai puțin, și nu cu un procent atât de mare ca acum", a menționat expertul, subliniind că în prezent s-a creat o situație când tariful „trebuie majorat brusc, ceea ce va fi resimțit dureros de către consumatori".

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0