Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cetățenii Moldovei ar putea rămâne fără pensii către anul 2020

© Sputnik / Evghenii PANASENCOПенсионер pensionar bătrâni bătrân
Пенсионер pensionar bătrâni bătrân - Sputnik Moldova
Abonare
Potrivit experților, sistemul de pensionare al Republicii Moldova nu este viabil nici din punct de vedere financiar, nici din punct de vedere social. Către anul 2020 raportul dintre plătitorii de impozite și pensionarii din țară ar putea fi de "unu la unu".

CHIȘINĂU, 12 oct — Sputnik. Statistica este îngrijorătoare: către anul 2020 cetățenii Moldovei ar putea rămâne fără pensii dacă tendința de îmbătrânire a populației și problemele demografice vor persista.

Пенсионер - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Cum vor fi achitate pensiile în acest an

Experții Institutului pentru dezvoltare "IDIS Viitorul" Carina Gaibu și Victor Ursu consideră că țara noastră nu este protejată de tendințele generale de îmbătrânire a populației care se înregistrează în Europa și Asia Centrală, iar acest lucru, la rândul său, amenință sistemul de pensionare al ţării.

Analiticii au ajuns la concluzia că dacă tendința de îmbătrânire a populației și problemele demografice se vor menține până în 2020, există riscul ca cetățenii Moldovei să rămână fără pensii. Raportul dintre plătitorii de impozite şi pensionari ar putea fi de unu la unu.

Potrivit lui Ursu, sistemul de pensionare al Republicii Moldova nu este viabil nici din punct de vedere financiar, nici din punct de vedere social.

"În timp ce deficitul buget sructural al asigurării sociale a constituit aproximativ 1% din PIB, iar cheltuielile totale — aproximativ 11% din PIB (un destul de înalt în comparație cu alte țări din regiune), pensia medie din țară nu acoperă minimul de consum, iar raportul dintre pensie și salariul mediu este cel mai mic din regiune", a subliniat expertul.

După cum a subliniat analistul, ar trebui găsit un echilibru între politica bugetar-fiscală și sistemul social, deoarece pensia medie pentru limita de vârstă în Moldova este cea mai mică din Europa și constituie doar 58-60% din minimul de existență.

Пенсионер pensionar bătrâni bătrân - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Se schimbă condiţiile de formare a pensiei în Moldova

Potrivit acestuia, doar 3-4 % dintre cetățenii Moldovei sunt asigurați cu toate cele necesare, iar restul se află la limita sărăciei.

Gaibu a subliniat la rândul său că această situație nu mai poate continua. Potrivit expertului, pentru a remedia situație este nevoie să fie create fonduri de pensii private sau să-i fie returnate statului o parte de impozitele pe care le plătesc cetățenii Republicii Moldova în fondul privat. O soluție ar putea fi şi crearea unui sistem de asigurare pe viață, care ar include și plata pensiilor ca una dintre componente.

În Moldova sunt 683 de mii 772 de pensionari. Totodată, pensia medie pe țară este de o mie 278,8 lei, pe când minimul de existență pentru această categorie de populație este de o mie 523,6 lei.

Fluxul de știri
0