Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Procurorii au descris schema ilegală în care erau implicați funcționari publici

© Sputnik / Miroslav RotariВиорел Морарь
Виорел Морарь - Sputnik Moldova
Abonare
Funcționari publici și antreprenori au pus la cale o schemă de deposedare a Colegiului Național de Viticultură și Vinificație de 30 de hectare de teren.

CHIȘINĂU, 22 nov – Sputnik. Procurorul șef anticorupție Viorel Morari și șeful Direcției urmărire penală din cadrul CNA Viorel Zumbreanu au descris marți, în cadrul unei conferințe de presă, schema prin care Colegiul Național de Viticultură și Vinificație ura să fie deposedat ilegal de 30 de hectare de terenuri. Din gruparea criminală fac parte un fost ministru al Justiției și ex-secretar al Consiliului Suprem de Securitate, un ex-ministru al Agriculturii și fost deputat PLDM, angajați ai Colegiului Național de Viticultură și Vinificație și antreprenori.

”Cauza penală a fost deschisă în luna martie pe escrocherie, falsificarea probelor și corupere pasivă, care aveau ca scop deposedarea de terenuri a Colegiului Național de Viticultură și Vinificație”, a declarat Morari.

În cadrul acestui dosar sunt vizate în total 12 persoane: 10 au fost reținute marți de ofițerii și procurorii anticorupție, iar alte două persoane au fost reținute anterior.

Gruparea a încercat să deposedeze prin diferite scheme Colegiul Național de Viticultură și Vinificație de 30 de hectare de teren prin schimbarea destinației acestora din extravilan în intravilan.

”Un antreprenor a mituit un funcționar pentru a-și asigura funcția de director al Colegiului Național de Viticultură și Vinificație. După ce a fost numit director, el a favorizat persoanele care l-au ajutat să ajungă în această”, a explicat procurorul șef anticorupție.

CNA - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Foști ministri, deputat și un șef de Poliție, reținuți de CNA

Șeful Direcției urmărire penală din cadrul CNA, Viorel Zumbreanu, a declarat că ofițerii CNA au desfășurat pe parcursul zilei 24 de percheziții în urma cărora au fost reținute 10 persoane.

”Este vorba despre un fost secretar al Consiliului Suprem de Securitate, un angajat al unui institut științifico-practic, un evaluator de bunuri imobile, un avocat care este ex-angajat MAI, un fost viceministru al Agriculturii, șef de direcție la MAIA și antreprenori”, a explicat Zumbreanu.

Procurorul anticorupție a mai comunicat că antreprenorii reținuți urmau să mai primească ilegal de la Agenția pentru Intervenții și Plăți în Agricultură subvenții în valoare de 4,5 milioane lei pentru terenul de 30 de hectare, pentru un comision 30 mii de euro.

În termen de 3 zile, procurorii vor decide dacă vor solicita în instanță arestul preventiv pentru aceste persoane.

Totodată, în cadrul dosarului urmează să fie audiați și aleși locali din Stăuceni.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0