Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Alertă în UE: epidemie de gripă aviară în 8 țări europene

© Sputnik / Алексей Мальгавко / Accesați arhiva multimediaПтицефабрика
Птицефабрика - Sputnik Moldova
Abonare
Conform Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură, epidemia de gripă aviară a început în urmă cu două luni și va continua să amenințe UE până în primăvara anului viitor.

CHIȘINĂU, 21 nov – Sputnik. În ultimele săptămâni, virusul H5N8 – gripa aviară – a fost detectat în opt state europene și Israel, iar unele țări au cerut fermierilor să țină păsările închise pentru a evita extinderea epidemiei. Măsuri pentru protejarea păsărilor au fost adoptate în Ungaria, Germania, Austria, Olanda, Franța, Polonia, Danemarca, Croația și Elveția.

Conform Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), epidemia de gripă aviară a început în urmă cu două luni și va continua să amenințe UE până în primăvara anului viitor.

Куриное мясо. Архивное фото. - Sputnik Moldova
Noul „virus aviar” deocamdată nu a ajuns în Moldova

În Ungaria s-a trecut deja la sacrificarea a mii de păsări, după ce s-au descoperit focare ale bolii în sudul țării. Specialiștii spun că virusul gripei aviare este răspândit de rațele sălbatice.

În Germania, focare ale gripei aviare au fost semnalate în nordul țării: 3.000 de pui au murit din cauza virusului H5N8 și peste 30.000 de păsări de la o fermă au fost sacrificate.

Austria, Olanda, Polonia, Danemarca, Croația și Elveția se află pe ruta de migrație a rațelor sălbatice, care au răspândit virusul gripei aviare. De altfel, și în aceste țări s-a trecut la sacrificarea păsărilor, dar au fost luate și măsuri de prevenție.

În Franța – cel mai mare crescător de păsări din Europa –  nu s-au înregistrat cazuri de îmbolnăvire, dar controalele la ferme s-au întețit, iar vânătoarea a fost restricționată.

Gripa aviară duce la decesul păsărilor bolnave, iar maladia se transmite și la alte animale, cum ar fi porcii. Virusul nu se transmite însă prin intermediul preparatelor gătite din carne de pasăre.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0