Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Când va începe mandatul de președinte al Moldovei pentru Igor Dodon

© Sputnik / Miroslav RotariВыборы президента 2016 второй тур
Выборы президента 2016 второй тур - Sputnik Moldova
Abonare
Potrivit Constituției Republicii Moldova, candidatul a cărui alegere a fost validată depune jurământul în faţa Parlamentului şi a Curţii Constituţionale, cel târziu la 45 de zile după alegeri.

CHIȘINĂU, 18 nov – Sputnik. Socialistul Igor Dodon a fost ales președinte al Republicii Moldova în cadrul celui de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din 13 noiembrie. Vineri, 18 noiembrie, Comisia Electorală Centrală (CEC) va totaliza rezultatele alegerilor prezidențiale din Moldova.

Potrivit Codului Electoral, CEC are la dispoziție trei zile de la data semnării procesului-verbal de totalizare a alegerilor, ca să prezinte Curţii Constituţionale un raport privind rezultatele alegerilor.

În termen de 10 zile de la primirea actelor de la Comisia Electorală Centrală, dar nu mai devreme de soluţionarea definitivă de către instanţele de judecată a contestaţiilor depuse conform procedurilor stabilite de legislaţie, Curtea Constituţională confirmă sau infirmă, printr-un aviz, legalitatea alegerilor.

Игорь Додон - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Ce nu ştiai despre preşedintele ales al Republicii Moldova

Curtea Constituţională confirmă rezultatele alegerilor şi validează alegerea unui candidat, adoptând o hotărâre care se publică imediat.

Potrivit Constituției Republicii Moldova, candidatul a cărui alegere a fost validată depune jurământul în faţa Parlamentului şi a Curţii Constituţionale, cel târziu la 45 de zile după alegeri.

Igor Dodon va rosti următorul jurământ în fața deputaților și a membrilor Curții Constituționale: ”Jur să-mi dăruiesc toată puterea şi priceperea propăşirii Republicii Moldova, să respect Constituţia şi legile ţării, să apăr democraţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a Moldovei”.

Din ziua depunerii jurământului începe efectiv exerciţiul mandatului de preşedinte al Republicii Moldova. Mandatul președintelui durează patru ani. Șeful statului își exercită mandatul până la depunerea jurământului de către președintele nou ales.

Mandatul președintelui Republicii Moldova poate fi prelungit, prin lege organică, în caz de război sau de catastrofă.

Potrivit tuturor termenelor prevăzute de legislație, cel mai probabil, Igor Dodon își va începe mandatul de președinte al Republicii Moldova în prima decadă a lunii decembrie.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0