Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Veaceslav Platon riscă până la 25 de ani de pușcărie

© Photo : Moldova24Veaceslav Platon
Veaceslav Platon - Sputnik Moldova
Abonare
Dosarul de învinuire a lui Veaceslav Platon, în cazul devalizării BEM, a fost transmis în judecată.

CHIȘINĂU, 18 nov – Sputnik. Procuratura Anticorupţie a expediat în instanţă dosarul penal pornit pe numele lui Veaceslav Platon, în cadrul căruia procurorii îl învinuiesc de escrocherie şi spălare de bani, fapt ce a condus la prejudicierea Băncii de Economii în proporţii deosebit de mari.

Platon este cercetat penal pentru escrocherie şi spălare de bani în proporţii deosebit de mari, care au condus la prejudicierea Băncii de Economii cu aproximativ 800 milioane de lei. Procurorii au ajuns la concluzia că banii, obţinuţi prin înșelăciune sub formă de credite, au fost transferați pe conturile mai multor companii off-shore, pentru a le deghiza proveniența ilegală. Ulterior, o parte din această sumă a fost utilizată pentru stingerea unor credite obţinute anterior de către învinuit în băncile din Republica Moldova.

Veaceslav Platon - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Veaceslav Platon ar putea figura și în alte dosare penale

Creditele au fost luate cu ajutorul unor persoane interpuse, care au gajat pentru obţinerea banilor acțiuni la Moldindcombank, compania ASITO, bunuri imobile ce aprţineau Moldindcombank, precum şi bunuri din Federaţia Rusă.

”Banii au ajuns însă pe conturile a zeci de firme off-shore, dar şi a unor companii şi instituţii financiare din Rusia, Letonia şi Ucraina. Toate acestea pentru a le conferi o provenienţă legală”, anunță procurorii.

În prezent, procurorii au aplicat sechestru pe bunuri, părţi sociale ale companiilor rezidente, ce aparţin învinuitului, şi conturi bancare în valoare de aproximativ 700 milioane de lei.

Dacă va fi găsit vinovat, Veaceslav Platon riscă până la 15 ani de închisoare pentru escrocherie şi 10 ani pentru spălare de bani.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0