Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Eurobarometru: politicienii și businessmenii influențează presa europeană

© Sputnik / Евгений Биятов / Accesați arhiva multimediaОткрытие выставки "Правда в объективе: вооруженные конфликты XX–XXI веков глазами военных журналистов"
Открытие выставки Правда в объективе: вооруженные конфликты XX–XXI веков глазами военных журналистов - Sputnik Moldova
Abonare
Potrivit datelor Eurobarometrului pentru toamna 2016, cea mai mare parte a cetățenilor europeni consideră că mass-media este influențată de către politicieni și cercurile de afaceri.

CHIȘINĂU, 18 nov — Sputnik. Peste o jumătate dintre cetățenii UE consideră că instituțiile media naționale sunt supuse presiunilor din partea politicienilor și cercurilor de afaceri, relevă datele Eurobarometrului, anunță RIA Novosti.

Дональд Трамп и Хиллари Клинтон - Sputnik Moldova
Influențați de presa mainstream, europenii o simpatizează pe Clinton

Prezența unei influenței din partea politicienilor și oamenilor de afaceri asupra jurnaliștilor a fost remarcată de 57 la sută dintre respondenți. Cu toate acestea, mai mult de jumătate (53 la sută) dintre cei chestionați continuă să aibă încredere în informațiile difuzate de presa națională.

Aprecierea existenței libertății de exprimare este una ambiguă. Astfel, majoritatea cetățenilor Uniunii Europene (63 la sută) consideră că presa națională nu și-a pierdut dreptul la libera exprimare în ultimii cinci ani, în jur de 28 la sută consideră că nivelul de independență a presei scrise, televiziune și radio s-au diminuat.

Studiul a fost efectuat pe un eșantion de 27,7 mii de cetățeni UE, din cele 28 de state membre. Sondajul a fost efectuat între 24 septembrie și 3 octombrie 2016.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0