Парламент Республики Молдова - Sputnik Moldova
Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Alexandru Tănase: mi se cere să anulez rezultatele alegerilor prezidențiale

© Sputnik / Sputnik MoldovaAlexandru Tănase, preşedintele Curţii Constituţionale
Alexandru Tănase, preşedintele Curţii Constituţionale - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Președintele Curții Constituționale, Alexandru Tănase, a fost somat de mai multe persoane necunoscute să anuleze rezultatele alegerilor pentru funcția de președinte al Republicii Moldova.

CHIȘINĂU, 17 nov – Sputnik. Președintele Curții Constituționale, Alexandru Tănase, a publicat un mesaj pe pagina oficială a Înaltei Curți în care anunță că i s-a cerut să anuleze personal rezultatele alegerilor pentru funcția de președinte al Republicii Moldova, care au avut loc în două tururi de scrutin, la 30 octombrie și 13 noiembrie. Magistratul precizează cum a primit aceste cereri și explică ce poate face legal în aceste circumstanțe Curtea Constituțională.

Iată textul integral semnat de președintele Curții Constituționale, Alexandru Tănase:

Руссу Алина председателя Центральной избирательной комиссии ЦИК - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Preşedintele CEC despre temeiul de anulare a alegerilor prezidenţiale în Moldova

”Pe parcursul ultimelor zile am primit zeci de mesaje pe diverse căi electronice de comunicare privată, precum şi publice, prin care mi se cere mie personal să anulez rezultatele alegerilor pentru funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova. Țin să menționez că, deşi sunt semnate de persoane necunoscute diferite, conținutul acestor mesaje este absolut identic, toate făcând un recurs inadmisibil la chestiuni de familie, cu un caracter absolut privat. Cu regret, unele dintre aceste mesaje au fost preluate şi de către anumite portaluri de știri. Acest fapt mă conduce la concluzia unei acțiuni orchestrate, fapt despre care am informat plenul Curții Constituţionale. 

În legătură cu situaţia dată, consider necesar să fac următoarele precizări:

1. Subsemnatul, Alexandru Tănase, sunt unul din cei 6 judecători ai Curţii Constituționale (CC). Toate deciziile CCM sunt adoptate de către plenul CCM, şi nu de către Alexandru Tănase. Vreau să atrag atenția asupra faptului că în componenţa CCM sunt doctori în drept, profesori universitari, judecători internaționali, cu o înaltă ținută morală şi calificare profesională. Ultimul judecător numit de Guvern a fost selectat cu participarea societăţii civile din Republica Moldova. Prin urmare, consider absolut nepotrivite mesajele personale adresate pe căi private sau publice cu solicitări ce ţin de competenţa exclusivă a plenului Curții Constituționale.

Конституционный суд - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Curtea Constituţională: precizare importantă despre validarea alegerilor

2. Din prevederile legale în vigoare, rezultă explicit că toate contestaţiile privind încălcările electorale urmează a fi soluţionate exclusiv de către instanţele de judecată, acestea nefiind de competenţa Curţii Constituţionale. 

3. Curtea Constituțională nu deține instrumentarul legal necesar pentru administrarea probelor, pentru audierea martorilor etc. Aceste posibilităţi legale există doar în instanțele de drept comun. În conformitate cu articolul 4 alin. (3) din Codul Jurisdicţiei Constituţionale, Curtea Constituţională examinează în exclusivitate chestiuni de drept, nu circumstanţe de fapt.

4. Potrivit art. 135 lit. e) din Constituție, Curtea Constituțională  confirmă rezultatele alegerii Preşedintelui Republicii Moldova. Confirmarea rezultatelor alegerilor are loc doar după epuizarea tuturor litigiilor în instanţele de drept comun şi doar în limita încălcărilor constatate de către instanțele de drept comun. În baza acestor constatări, Curtea are competenţa de evaluare a faptului dacă acestea au influenţat substanţial rezultatul final al alegerilor. 

5.  Atrag atenția concurenților electorali referitor la necesitatea respectării prevederilor legale privind căile şi termenele de semnalare şi constatare a încălcărilor electorale, pentru a nu pune Curtea în imposibilitatea de a le lua în considerare la adoptarea soluţiei privind confirmarea/infirmarea rezultatelor alegerilor pentru funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova”, se spune în mesajul semnat de președintele Curții Constituționale.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0