Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Merkel va candida pentru un nou mandat de cancelar al Germaniei

© AP Photo / Markus SchreiberGerman Chancellor Angela Merkel waits for French President Francois Hollande prior to the conference 'Petersberg Climate Dialogue' in Berlin, Germany, Tuesday, May 19, 2015
German Chancellor Angela Merkel waits for French President Francois Hollande prior to the conference 'Petersberg Climate Dialogue' in Berlin, Germany, Tuesday, May 19, 2015 - Sputnik Moldova
Abonare
Potrivit unor informații, Angela Merkel a discutat despre pregătirea pentru campania electorală cu Peter Tauber, secretarul general a Uniunii Creștin-Democrate și cu directorul executiv al partidului, Klaus Schüler.

CHIȘINĂU, 16 nov — Sputnik. Politicianul și membru al Uniunii Creștin-Democrate, Norbert Roettgen a declarat că liderul partidului, Angela Merkel, va candida pentru cel de-al patrulea mandat de șef executiv german.

Ситуация с беженцами на греческом острове Лесбос - Sputnik Moldova
Unde va ajunge Merkel cu politica sa față de migranți

"Ea urmează să candideze pentru funcția de cancelar, fiind pregătită să contribuie la consolidarea unei ordini mondiale liberale", le-a declarat acesta jurnaliștilor.

Merkel a preluat mandatul de cancelar în anul 2005. În luna august a anului trecut, cotidianul Spiegel afirma, cu referire la propriile surse, că Merkel ar intenționa să candideze în anul 2017 pentru un nou mandat de șef al Guvernului federal german.

Potrivit publicației, Merkel ar fi discutat despre pregătirea pentru campania electorală cu secretarul de stat al Uniunii Creștin-Democrate, Peter Tauber și directorul executive Klaus Schüler.

Germania suferă de un deficit de lideri

În opinia șefului Centrului de Studii Germane a Institutului European din cadrul Academiei de Științe a Rusiei, expertul Vladislav Belov, Germania suferă de un deficit de lideri.

"Merkel continuă să fie principalul candidat pentru funcția de cancelar federal, iar domnul Roettgen doar a provocat opinia publică la discuții în această problemă", consider Belov.

Bundeskanzlerin Angela Merkel im ARD-Sommerinterview - Sputnik Moldova
Politică
Factorii ce ar putea distruge UE sau de ce se teme Angela Merkel

În același timp, acesta a menționat că trebuie să așteptăm decizia partidului privind înaintarea ei oficială, deoarece desemnarea candidaturii depinde anume de CDU, al cărei accept este aşteptat de Merkel.

"Dumneaei nu are adversari, însă acceptul ei se află sub semnul întrebării. Eu cred că dânsa va accepta să rămână în funcția de cancelar federal. Să nu uităm că e nevoie de aprobarea ei personală, nu de decizia partidului", a specificat analistul.

Acesta a menționat că "ea şi-a pierdut acum popularitatea, electoratul a acumulat sentimente de oboseală față de Merkel, însă nu există o alternativă". "Da, ea ar trebui să plece, însă, deocamdată, nu există o altă candidatură pentru această funcție", a adăugat Belov.

De aceeași părere este și colaboratorul științific al Centrului de Studii Germane al Institutului European din cadrul Academiei de Științe din Rusia, Aleksandr Kamkin.

"Nu aș exclude faptul că Merkel va deveni din nou cancelar, spre surprinderea multora, odată ce în Germania poate fi observat un deficit de politicieni charismatici", a menționat Kamkin.

În același timp, el a subliniat că totul depinde de rezultatul alegerilor legislative din anul 2017.

În cazul în care coaliția dintre Uniunea Social-Creștină (CSU) și CDU va rămâne la putere, există puține șanse de înaintare a unui alt candidat.

Acesta a mai menționat că propunerea ministrului Afacerilor Externe, Fank-Walter Steinmeier pentru funcția de președinte al țării a eliberat calea liderului CDU, iar vicecancelarul Sigmar Gabriel nu reprezintă o figură atât de pronunţată cum e în cazul lui Merkel sau șeful diplomației germane.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0