Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ostalep: președintele Moldovei va trebui să reformeze Constituția

© Sputnik / Мирослав РотарьВалерий Осталеп
Валерий Осталеп - Sputnik Moldova
Abonare
Politologul Valeriu Ostalep a conturat posibilele acțiuni pe care va trebui să le întreprindă președintele ales al Moldovei în vederea îmbunătățirii situației din țară.

CHIȘINĂU, 14 nov — Sputnik. Reforma constituțională și restabilirea suveranității de facto a statului sunt de competența președintelui ales al Moldovei, a declarat luni Valeriu Ostalep, directorul Institutului de Studii Diplomatice, Politice și Securitate, la centrul de presă Sputnik Moldova.

Конституционный суд - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Curtea Constituţională: precizare importantă despre validarea alegerilor

Potrivit acestuia, „La momentul dat Moldova nu este un stat independent şi puterea nu aparține poporului", iar „procesul de remediere a situației este dureros, îndelungat și ingrat".

„Constituția trebuie reformată pentru a îndrepta tot ceea ce au făcut reprezentanții puterii în ultimii șapte ani", a subliniat Ostalep.

Expertul a menționat că împuternicirile președintelui, conform Constituției, sunt limitate. Pe de o parte, șeful statului coordonează politica externă, dar pe de alta, el nu poate influența asupra numirii ministrului de Externe. Fiind comandantul suprem, noul președinte se va confrunta cu faptul că actualul ministru al Apărării care este adversarul său ideologic.

„Poți accepta această stare de lucruri și să nu întreprinzi nimic. Dar poți discuta problema în Parlament pentru a numi alte persoane în aceste funcții, cele cu care va fi posibil să conlucrezi", a spus Ostalep.

Владимир Новосадюк - Sputnik Moldova
Moldova: majoritatea jubilează, minoritatea - în derută

Acesta a adăugat că rezultatele alegerilor demonstrează că societatea moldovenească este divizată în două tabere ireconciliabile.

„Totodată, nu se știe de ce, una dintre tabere care își zice europeană, acceptă fără rezerve ideea intrării Moldovei în componența României și respinge intențiile sănătoase privind orientarea spre piața economică a Rusiei", a menționat Ostalep.

Politologul a mai adăugat că în curând, în 2018, în Moldova vor avea loc alegeri parlamentare, iar Dodon dorește desigur ca partidul său să obțină majoritatea mandatelor, de aceea multe dintre acțiunile sale vor fi orintate anume spre sporirea ratingului partidului pe care-l conduce.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0