Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Candu: premieră în Moldova – Președinte de stânga și guvernare de dreapta

© Sputnik / Мирослав РотарьСпикер парламента Андриан Канду
Спикер парламента Андриан Канду - Sputnik Moldova
Abonare
Preşedintele Parlamentului Andrian Candu l-a felicitat pe președintele ales Igor Dodon, dar și pe contracandidatul său, Maia Sandu.

CHIŞINĂU, 14 noi – Sputnik. Este un exercițiu nou pentru Moldova, să aibă Președinte de stânga și guvernare de dreapta. Dar și așa, vom avea o colaborare instituțională constructivă cu președintele nou ales de către cetățeni, în limitele foarte bine delimitate de Constituție și în interesul cetățenilor, menţionează preşedintele Parlamentului Andrian Candu în mesajul său de felicitare adresat președintelui ales Igor Dodon, dar și pe contracandidatul său, Maia Sandu. 

Potrivit rezultatelor preliminare ale turului II al alegerilor prezidenţiale în urma prelucrării a 99,95% din procesele verbale, pentru Igor Dodon au votat 52,27% din alegători, iar pentru Maia Sandu – 47,73% de votanţi.

„Ambii au trecut printr-o campanie grea. Șeful statului are sarcina să fie președintele întregii națiuni și al fiecărui cetățean în parte”, a declarat Candu.

Potrivit preşedintelui Parlamentului, Republica Moldova își va urma cursul european trecând printr-o perioadă de reforme profunde, uneori dificile, dar absolut necesare. 

„Viitorul european al Republicii Moldova nu depinde de un singur om, fie el chiar Președinte. Parlamentul rămâne angajat pe drumul european așa cum a fost mandatat de cetățeni”, notează speakerul.

Премьер-министр Республики Молдова Павел Филип - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Mesajul lui Filip către noul preşedinte: Moldova este o republică parlamentară

În opinia sa, alegerile președintelui au arătat că Moldova este foarte divizată și anume datorită unor teme exagerate sau false.

„Pentru următoarea perioadă este important ca toți să depunem eforturi pentru consolidarea societății. (…) Suntem o singură țară și avem obligația să asigurăm dreptul cetățenilor noștri să voteze și să-și aleagă președintele. Sigur, însă, toți avem lecții de învățat după acest scrutin ”, a mai declarat Andrian Candu.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0