Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Mesajul lui Filip către noul preşedinte: Moldova este o republică parlamentară

© Sputnik / Miroslav RotariПремьер-министр Республики Молдова Павел Филип
Премьер-министр Республики Молдова Павел Филип - Sputnik Moldova
Abonare
Premierul moldovean Pavel Filip i-a felicitat pe Igor Dodon și Maia Sandu cu ocazia rezultatelor obţinute în turul doi al alegerilor prezidenţiale.

CHIŞINĂU, 14 noi – Sputnik. Moldova este o republică parlamentară, unde rolul majorităţii parlamentare este cheie, se spune în mesajul de felicitare al premierului moldovean Pavel Filip, adresat lui Igor Dodon și Maia Sandu, în contextul rezultatelor obținute în alegerile prezidenţiale din Republica Moldova. 

Potrivit rezultatelor preliminare ale turului II al alegerilor prezidenţiale în urma prelucrării a 99,95% din procesele verbale, pentru Igor Dodon au votat 52,27% din alegători, iar pentru Maia Sandu – 47,73% de votanţi. 

„Alegerile au întotdeauna un câștigător. Eu sper însă ca cel care a câștigat să fie cetățeanul din aceste alegeri și nimeni să nu iasă învins din ele, iar pentru acest lucru oamenii trebuie să vadă că politicienii au o abordare matură, una instituțională, Moldova fiind o republica parlamentară, unde rolul majorităţii parlamentare este cheie”, scrie în mesajul său de felicitare premierul moldovean. 

„Respectăm totodată legitimitatea democratică a noului Preşedinte şi vrem să lucrăm împreună, pe baza unei agende modernizatoare pentru Republica Moldova”, mai notează Pavel Filip.

Premierul anunţă că îşi va îndeplini mandatul în continuare în conformitate cu prerogativele pe care le are, inclusiv în ceea ce privește relația cu președintele nou ales. 

„Reformele pe care urmează să le facem și viitorul european al Moldovei depind de munca pe care o vom face la Parlament și Guvern. De aceea, trebuie să lăsăm în urma perioada electorală şi să revenim cu o concentrare maximă pe agenda noastră internă de reforme”, a declarat Filip.

Alegeri prezidențiale 2016 - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Primul mesaj al președintelui ales al Republicii Moldova, Igor Dodon

Premierul îndeamnă la „abandonul temei false de campanie precum cea a deraierii de la parcursul european”. 

„Acordul de Asociere şi reformele sunt ireversibile şi ţin de altfel de interesul naţional. Este important să colaborăm pentru reuşita reformelor cheie de care ţara are nevoie pentru modernizare. Moldova are nevoie de înţelepciunea colaborării, nu de tensiune sau criză”, a conchis premierul moldovean.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0