Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

CEC a făcut totalurile preliminare ale scrutinului de duminică

© Sputnik / Miroslav RotariЗаседание ЦИК
Заседание ЦИК - Sputnik Moldova
Abonare
Prezenţa la vot în cadrul celui de-al II tur de scrutin a fost de 1610527 de alegători sau peste 53 de procente din numărul total de alegători incluşi în listele electorale de bază.

CHIŞINĂU, 14 noi – Sputnik. Comisia Electorală Centrală (CEC) a anunţat în cadrul unui briefing în această dimineaţă că luni, 14 noiembrie, la ora 07.00, s-au închis ultimele secţii de votare în cadrul alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova. Este vorba despre secţiile de votare deschise în SUA. 

„Astfel, prezenţa la vot în cadrul celui de-al II tur de scrutin a fost de 1610527 de alegători sau peste 53 de procente din numărul total de alegători incluşi în listele electorale de bază”, a declarat preşedintele CEC, Alina Russu.  

Cea mai înaltă prezenţă la urne a fost în municipiul Chişinău, iar cea mai mică — în raionul Cantemir. Cei mai activi votaţi  au vârsta cuprinsă între 26-40 de ani. Au votat 53% de femei şi 46% — bărbaţi.

Выборы президента 2016 второй тур - Sputnik Moldova
Politică
Moldovenii au ales: cum s-a votat în localităţile din ţară

Până la ora 10.00 au fost procesate 99,9% din procesele verbale. 

„Nu sunt procesate încă 2 procese verbale din Sacramento, SUA, şi Montreux, Franţa”, a precizat Russu.

Potrivit rezultatelor preliminare obţinute de concurenţi, pentru Igor Dodon au votat 835010 alegători, iar pentru Maia Sandu – 761934. 

„Conform normelor CEC, este declarat ales candidatul care a obţinut cel mai mare număr de voturi în cel de-al doilea tur de scrutin. Acestea sunt date preliminare”, a precizat preşedintele CEC. 

Comisia are la dispoziţie 5 zile pentru a întocmi procesul verbal de totalizare a rezultatelor alegerilor şi în termen de 3 zile să le transmită Curţii Constituţionale care în 10 zile decide asupra validării rezultatelor. 

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0