Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Rezultatul alegerilor din SUA ar putea fi inversat. Clinton poate fi președinte

© AP Photo / Mary AltafferPeople pause near a bus adorned with large photos of candidates Hillary Clinton and Donald Trump before the presidential debate.
People pause near a bus adorned with large photos of candidates Hillary Clinton and Donald Trump before the presidential debate. - Sputnik Moldova
Abonare
Rezultatele alegerilor din SUA ar putea fi inversate, în cazul în care Colegiul Electoral din SUA va vota în favoarea candidatului Hillary Clinton.

CHIȘINĂU, 11 nov — Sputnik. În pofida anunțării victoriei lui Donald Trump în alegeri, procedura, propriu-zisă, de alegere a președintelui SUA va avea loc la 19 decembrie, când cei 538 de electori se vor reuni pentru a-și spune cuvântul final, iar la 6 ianuarie Congresul va aproba rezultatele. Ceremonia de învestire a noului președinte este prevăzută pentru 20 ianuarie 2017.

Procedurile sunt considerate formale. De regulă, electorii aleși de cetățenii americani votează conform opțiunilor ce le-au fost delegate, însă teoretic, există și o probabilitate ca rezultatul să fie inversat în favoarea candidatului democrat Hillary Clinton.

Între timp, două milioane de americani cer marilor electori să voteze în favoarea lui Hillary Clinton pe 19 decembrie. Astfel, pe site-ul change.org a fost publicată o petiție, care cere colegiului electoral al SUA s-o voteze pe candidata democrată.

"Donald Trump nu este adecvat pentru postul de președinte. Impulsivitatea, insultele, minciunile sale abuzurile sexuale și lipsa totală de experiență îl face periculos pentru Republică. Clinton a câștigat votul popular și trebuie să fie aleasă", se menționează în petiție.

Democrata a obținut voturile așa-zis populare (numărul total al alegătorilor n.r.) din 8 noiembrie, în timp ce Donald Trump a obținut un număr mai mare de electori, menționează Sputnik France.

În urma alegerilor prezidențiale din 8 noiembrie, democrata Hillary Clinton a obținut 60,1 milioane de voturi ale alegătorilor, potrivit USA Today, în timp ce pentru Donald Trump au votat 59,8 milioane. Republicanul Trump a obținut 290 de electori, iar democrata Hillary, 228.

Alegerile americane nu reprezintă un sufragiul direct. Prin votul lor, cetățenii au ales, în fiecare Stat, marii electori care urmează să îl aleagă pe noul președinte. Acești 538 de reprezentanți, numiți de partidele Democrat și Republican, formează colegiul electoral.

Atunci când un candidat republican câștigă un stat, acest lucru înseamnă că anume marii electori republicani din acest stat vor avea dreptul de vot. Cu toate acestea, ei nu sunt obligați să-l voteze pentru candidatul lor. Ei pot alege un alt candidat sau să se abțină.

Fluxul de știri
0