Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Psiholog: persoanele dependente de gadgeturi sunt mai ușor de manipulat

© Sputnik / Родион ПрокаTelefon mobil
Telefon mobil - Sputnik Moldova
Abonare
Psihologul Elena Kovaleva a vorbit pentru Sputnik despre influența gadgeturilor asupra capacității copiilor de a socializa și despre faptul cum pot acestea afecta procesul de formare a personalității copilului.

CHIȘINĂU, 10 nov — Sputnik, Iulia Lipovaia. Astăzi gadgeturile îl însoțesc pe om oriunde și oricând. Și copiii, și adulții utilizează activ smartphonuri, tablete și alte aparate de uz personal. Psihologul Elena Kovaleva a discutat cu jurnalistul Sputnik Moldova despre specificul dezvoltării copiilor în cazul utilizării gadgeturilor și a rețelelor de socializare.

Substituirea comunicării pe viu

Potrivit psihologului, copilul trebuie să posede capacități de interacționare cu societatea, să respecte anumite norme, să fie satisfăcut de relațiile sociale și să fie capabil să se realizeze anume prin intermediul relațiilor sociale.

„Gadgetul este un fel de surogat, un substituent al mijloacelor de socializare și creează doar aparența socialăzării", a declarat Kovaleva, menționând că, atunci când copiii comunică prin rețele de socializare, ei nu pot percepe valoarea deplină a interacționării interumane.

Социальные сети - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Tot mai mulţi utilizatori dau preferinţă Internetului mobil de mare viteză

Specialistul a adăugat că, în cazul comunicării pe viu, omul poate reacționa spontan, dându-și imediat emoțiile pe față, în timp ce prin internet acestea sunt înlocuite de emoticoane care nici pe departe nu pot reda toată gama de emoții pe care le exprimă omul atunci când discută cu cineva care stă în fața lui.

Efectele dependenței la maturitate

Cel mai propice timp pentru dependența gadgeturilor sunt anii de școală, afirmă Kovaleva precizând că la copii conștiința începe a se forma la vârsta de 6 — 7 ani. În această perioadă părinții trebuie să se ocupe intens de copii pentru a nu admite ca aceștia să devină dependenți de internet, jocuri electronice și rețele de socializate.

Psihologul a explicat că în copilărie copilul poate deveni dependent de calculator, iar mai târziu această dependență poate trece și în faza de maturitate și să se răsfrângă negativ asupra personalității sale. În opinia psihologului, aceste persoane devin închise, încep a trăi cu iluzii și pot fi manipulate mult mai ușor.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0