Oameni in etate - Sputnik Moldova
Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Părinţii care nu vor participa la educarea copiilor vor fi pedepsiţi penal

© semneletimpului.roFamilie, natură
Familie, natură - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Părinții care vor încălca drepturile copilului vor fi trași la răspundere conform noilor modificări la Codul Familiei.

CHIŞINĂU, 10 nov – Sputnik. Asigurarea protecției speciale a copiilor aflați în situație de risc și a copiilor separați de părinți cât și responsabilizarea părinților care încalcă flagrant drepturile copilului  vor fi implementate mai eficient datorită modificării și completării unor acte legislative la Codul Familiei, aprobate de Cabinetul de  Miniștri.

Proiectul de lege prevede tragerea la răspundere a părinților pentru neîndeplinirea sau îndeplinirea necorespunzătoare a obligațiilor de creștere și educație a copilului, precum și încasarea de la părinții vinovați a cheltuielilor pentru creșterea și educația copilului în serviciile sociale de la momentul plasării până la reintegrarea copilului în familie.

De asemenea, copii vor avea dreptul la repararea prejudiciului material sau moral cauzat prin vătămarea integrității corporale, a sănătății sau încălcarea drepturilor personale nepatrimoniale, urmare a violenței, neglijării, exploatării sau eschivării părinților de a-și exercita obligațiile părintești.

Общественный транспорт - Sputnik Moldova
Accidente
La un pas de moarte: inconştienţa părinţilor putea provoca o tragedie

La fel, conform documentului, instituțiile medico-sanitare sau medicul de familie vor fi obligați să elibereze certificatul medical de naștere în caz de constatare a nașterii copilului, chiar dacă mama nu are domiciliul în localitatea respectivă.   

Totodată, Codul Penal a fost completat cu două articole care prevăd  răspunderea penală pentru eschivarea cu rea-voinţă a părinţilor de la exercitarea obligaţiilor părinteşti sau de a integra copilul în familie și pentru împiedicarea neîntemeiată a unuia sau ambilor părinţi să comunice cu copilul ori să ia parte la educarea lui.

Proiectul de lege urmează să fie dezbătut şi aprobat de Parlament. 

Fluxul de știri
0