Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Ce măsuri va lua Parlamentul Moldovei pentru o justiţie independentă

© Sputnik / Мирослав РотарьПротест 21.01.2016 Proteste 21.01.2016
Протест 21.01.2016 Proteste 21.01.2016 - Sputnik Moldova
Abonare
Combaterea corupției va rămâne o prioritate absolută pentru mandatul actualului Legislativ.

CHIŞINĂU, 10 noi – Sputnik. În acest an a fost pusă temelia  unei justiții independente, eficiente și corecte. Independente de politicieni, eficiente pentru oamenii care se adresează în justiție și corecte în raport cu toți locuitorii acestei țări, a declarat, joi, președintele Parlamentului, Andrian Candu, la primul Forum Republica Moldova — România în domeniul justiției, care se desfășoară la Chișinău. 

Andrian Candu a punctat efectul reformei procuraturii care aduce schimbări fundamentale în sistem. El a menționat că pentru prima dată de la independență în Moldova sunt cercetați și chiar condamnați penal înalți demnitari de stat, iar un număr impresionant de vameși, polițiști și judecători au fost reținuți în cazuri de corupție. 

”Tot ceia ce acum un an — doi părea imposibil de imaginat în Moldova, se întâmplă în prezent. Intangibilii trec în istorie, iar curând oamenii vor înțelege că abuzurile și corupția sunt pasibile de sancțiuni în Moldova”, a spus președintele Parlamentului.

Justiţie, Procurori, Dosare, Юстиция - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Ministru român despre reformarea sectorului de drept din Moldova: daţi-vă timp

Candu a menţionat că, până la sfârșitul anului Parlamentul are trei obiective majore pe dimensiunea reformei în justiție: să asigure controlul parlamentar pentru implementarea legilor, să aprobe componența noii Autorități Naţionale de Integritate şi să aprobe un nou sistem pentru recuperarea activelor fraudate. 

Adoptarea legii pentru recuperarea bunurilor infracționale, spune președintele Parlamentului,  este instrumentul  care va asigura întoarcerea banilor delapidați. Scopul reformei este transformarea justiției într-un mecanism credibil și pregătit să-și asume realizările și eșecurile din domeniu. 

”Noi, politicienii vom urmări implementarea legilor, vom oferi instrumente pentru creșterea eficienței, dar nu mai purtăm responsabilitate pentru felul în care își face treaba un procuror sau un judecător”, a declarat Andrian Candu.

”În calitate de președinte al Parlamentului vă asigur că vom merge până la capăt cu schimbări pe toate segmentele din reformă, iar combaterea corupției va rămâne o prioritate absolută pentru mandatul actualului Legislativ”, a mai spus Andrian Candu, la deschiderea Forumului Republica Moldova-România în domeniul justiției, ”Reforma justiției și lupta împotriva corupției în perspectivă europeană”.  

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0