Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Ce se va întâmpla dacă în turul doi Dodon şi Sandu vor lua număr egal de voturi

© Sputnik / Miroslav RotariВыборы президента Молдовы 2016
Выборы президента Молдовы 2016 - Sputnik Moldova
Abonare
La 13 noiembrie, în Moldova va avea turul doi al scrutinului prezidenţial. Lupta este dată între candidatul PSRM, Igor Dodon şi cel al PAS, Maia Sandu.

CHIŞINĂU, 9 noi – Sputnik. Cetăţenii Republicii Moldova sunt aşteptaţi, duminica aceasta, la urne pentru a decide cine va ocupa în următorii patru ani fotoliul de preşedinte al ţării. La 13 noiembrie, în Moldova va avea turul doi de scrutin prezidenţial. Lupta este dată între candidatul PSRM, Igor Dodon şi cel al PAS, Maia Sandu.

În primul tur al alegerilor prezidenţiale, care a avut loc la 30 octombrie, pentru Dodon au votat 47, 98% sau 680 550 de alegători, iar pentru Sandu – 38,71%, ori 549 152 de votanţi. Diferenţa dintre cei doi candidaţi în primul tur a fost de 131 398 de alegători.

Corneliu Ciurea - Sputnik Moldova
Politică
Expert: în turul doi candidații îşi vor schimba comportamentul

Potrivit Codului Electoral, în cazul în care niciunul dintre candidaţii la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova nu a întrunit cel puţin jumătate din voturile alegătorilor care au participat la alegeri, se organizează al doilea tur de scrutin pentru primii doi candidaţi stabiliţi în ordinea descreşterii numărului de voturi obţinute în primul tur.

Al doilea tur de scrutin are loc la 2 săptămâni de la data primului tur de scrutin. Este declarat ales candidatul care a obţinut cel mai mare număr de voturi în al doilea tur de scrutin. Voturile date pentru un candidat se consideră ca fiind voturi exprimate împotriva celuilalt candidat.

În cazul în care ambii candidaţi au obţinut acelaşi număr de voturi, se consideră ales candidatul care a întrunit mai multe voturi în primul tur de scrutin.

În cazul în care unul dintre candidaţi se retrage, cel care rămâne se consideră ales dacă a întrunit cel puţin jumătate din voturile alegătorilor care au participat la alegeri.

Turul doi al alegerilor prezidențiale în Moldova - Sputnik Moldova
Politică
Dodon sau Sandu; alege-ți președintele pe Sputnik

Dacă, în urma totalizării rezultatelor alegerilor, se constată că un candidat a întrunit cel puţin jumătate din voturile alegătorilor care au participat la alegeri, Comisia Electorală Centrală declară alegerile valabile şi candidatul ales.

Comisia Electorală Centrală, în termen de 3 zile de la data semnării procesului-verbal de totalizare a alegerilor, prezintă Curţii Constituţionale un raport privind rezultatele alegerilor.

În termen de 10 zile de la primirea actelor de la Comisia Electorală Centrală, dar nu mai devreme de soluţionarea definitivă de către instanţele de judecată a contestaţiilor depuse conform procedurilor stabilite de legislaţie, Curtea Constituţională confirmă sau infirmă, printr-un aviz, legalitatea alegerilor.

Curtea Constituţională confirmă rezultatele alegerilor şi validează alegerea unui candidat, adoptând o hotărâre care se publică imediat.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0