CHIŞINĂU, 8 noi – Sputnik. Deputaţii din comisia parlamentară securitate naţională, apărare şi ordine publică au examinat în cadrul şedinţei de marţi proiectul de lege cu privire la exercitarea unor activităţi necalificate cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri.
Deputaţii au reproşat Ministerului Muncii Portecţiei Sociale şi Familiei (MMPSF), autorul proiectului, faptul că relaţiile dintre angajator şi angajat sunt reglementate de Codul Muncii. Potrivit deputaţilor, aceste prevederi trebuie să fie incluse în Codul Muncii şi nu în legi separate.
„Sunt foarte multe greşeli. Acest proiect este mai mult nu pentru zilieri, ci pentru cei care iau la muncă aceşti zilieri”, a declarat deputatul Mihaela Spătari, în opinia căreia, documentul trebuie regândit.
Viceministrul Muncii, Raisa Scai, a precizat că de fapt Codul Muncii reglementează doar relaţiile care ţin de conractul individual de muncă, iar în cazul zilerului nu există contract individual de muncă, ci de un Registru de evidenţă.
Potrivit proiectului, durata zilnică de executare a activităţii unui ziler nu poate depăşi 8 ore. Timpul de muncă al zilierului nu poate depăşi 40 de ore pe săptămână. De asemenea, se prevede ca durata activităţii executate de un lucrător zilier pentru acelaşi beneficiar să nu depăşească 90 de zile într-un an calendaristic.
Se propune ca plata pentru activitatea zilierului să fie efectuată de către beneficiar la sfârşitul fiecărei zile de muncă, conform înţelegerii dintre beneficiar şi ziler. Potrivit proiectului se prevede ca nivelul remunerării pe unitate de timp să nu fie mai mic decât cuantumul minim garantat al salariului din sectorul real pe o oră, stabilit de către Guvern, care în prezent este de aproape 13 lei.
În Moldova se introduce un impozit suplimentar>>>
Potrivit proiectului, plata impozitului pe venit datorat pentru activitatea prestată de ziler se va efectua de către beneficiar. În schimb, din veniturile obţinute de către ziler nu se reţin contribuţii de asigurări sociale de stat şi nu se calculează primele de asigurare obligatorie de asistenţă medicală.
„Dacă se va întâmpla vreun accident la locul de muncă, atunci responsabil este beneficiarul”, a precizat viceministrul Muncii.
De asemenea, beneficiarul va fi obligat să menţină Registrul de evidenţă a zilierilor, în care să înregistreze toate persoanele înainte de începerea activităţii acestora.
„În fiecare lună, beneficiari de munca zilierului va transmite la Inspecţia teritorială de Muncă registrul. Beneficiarul este obligat să transmită extrasul din acest registru inclusiv pe suport electronic”, a declarat Scai.
Majoritatea zilierilor în Moldova sunt angajaţi la munci sezoniere în sectorul agricol.
Proiectul de lege urmează să fie adoptat de Parlament în două lecturi.
Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.
Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>