Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

De ce Rusia și Europa sunt interesate de alegerile din Moldova

© Sputnik / Miroslav RotariAlegeri 2016, Выборы 2016
Alegeri 2016, Выборы 2016 - Sputnik Moldova
Abonare
Însărcinatul cu afaceri al MAE al Rusiei Vladimir Ciurov a apreciat că Rusia și Europa urmăresc cu atenție desfăşurarea alegerilor directe a preşedintelui în Moldova.

CHIȘINĂU, 8 nov — Sputnik. Rusia și Europa urmăresc cu atenție alegerile prezidențiale din Moldova și Bulgaria, a declarat însărcinatul cu afaceri al MAE al Rusiei Vladimir Ciurov, citat de RIA Novosti.

"La 13 noiembrie, în aceste două țări va avea loc al doilea tur al scrutinului prezidenţial. Comunitatea europeană urmărește cu mare atenție acest exerciţiu, inclusiv Rusia, deoarece este vorba de vecinii noștri, țări de care ne leagă relaţii tradiţionale de prietenie, culturale, istorice și naționale", a declarat Ciurov în cadrul unei conferințe de presă susţinută la AIȘ "Rossia Segodnea.

El a subliniat că alegerile din Moldova sunt interesante prin faptul pentru prima dată după 29 de ani au loc alegeri directe ale șefului statului. Bulgaria suscită interesul prin introducerea noii rubrici "împotriva tuturor", care va fi luată în calcul la totalizarea rezultatelor alegerilor.

Turul doi al alegerilor prezidențiale în Moldova - Sputnik Moldova
Politică
Dodon sau Sandu; alege-ți președintele pe Sputnik

La 30 octombrie, în Moldova au avut loc alegerile directe ale președintelui. Pentru a câștiga din primul tur, candidatul a avut nevoie de 50% din voturi plus un vot, însă nimeni nu a reuşit să treacă acest prag. Potrivit datelor CEC, în turul doi au trecut liderul Partidului Socialiștilor Igor Dodon și șeful Partidului "Acțiune și Solidaritate" Maia Sandu. Al doilea tur de scrutin va avea loc la 13 noiembrie.

Primul tur al alegerilor președintelui Bulgariei a avut loc duminică, 6 noiembrie. Pentru prima dată participarea la alegeri a fost obligatorie pentru toți cetățenii. După numărarea a 85,68% dintre proceselor verbale, au fost stabiliți doi lideri ai primului tur, care vor continua competiția pentru fotoliul de prezidenţial duminica viitoare, 13 noiembrie. Generalul Rumen Radev, care a fost înaintat de un comitet de inițiativă condus de Partidul Socialiștilor PSB, a acumulat 25,76%, iar contracandidata sa Țețka Țaceva, spicher al Parlamentului, candidat din partea partidului de guvernare GHERB, a acumulat 21,97%. Împotriva tuturor candidaților au votat 5,64% dintre alegători.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0