Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

De unde vin milioanele de lei pentru businessul mic și mijlociu din Moldova

© Sputnik / Игорь Агеенко / Accesați arhiva multimediaLucrări agricole, recoltarea culturii de soia
Lucrări agricole, recoltarea culturii de soia - Sputnik Moldova
Abonare
Ministerul Economiei a anunțat aprobarea finanțării pentru 31 de proiecte investiționale. Mai mulți moldovenii care au câștigat bani în afara țării, au decis să-și lanseze o afacere acasă, prin intermediul programului PARE 1+1.

CHIȘINĂU, 8 nov – Sputnik. Potrivit Ministerului Economiei, luni a fost aprobată finanțarea pentru 31 de proiecte investiționale. Suma totală a grantului pentru aceste proiecte este de 6 milioane de lei, care vor contribui la atragerea altor 17 milioane de lei în economia națională. O decizie în acest sens a fost luată de Comitetul de supraveghere al Programului de atragere a remitențelor în economie PARE 1+1.

guvern, mediul de afaceri - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Mediul de afaceri în dialog cu premierul. Ce au cerut antreprenorii

Potrivit directorul Organizației pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM), Iuliei Iabanji, 29 la sută dintre proiectele acceptate spre finanțare sunt create de lucrătorii migranţi, care s-au întors de peste hotare, iar 71 la sută au fost constituite de rudele de gradul I ale acestora.

”Din proiectele aprobate spre finanțare, 19 afaceri sunt create și administrate de către tineri. Implementarea acestora va contribui la crearea a circa 130 de locuri noi de muncă”, a specificat Iabanji.

Conform datelor oferite de ODIMM, 19 afaceri au fost demarate în agricultură și orientate spre cultivarea cerealelor și viței-de-vie, creșterea plantelor și animalelor, apicultură, ș.a; alte opt întreprinderi activează în domeniul prestărilor de servicii și patru întreprinderi — în industria prelucrătoare. Astfel, cei 31 de solicitanți vor investi resursele financiare provenite din 9 state, inclusiv Italia, Federația Rusă, Marea Britanie, Irlanda, România, Georgia, Spania, ș.a.

În anul 2016, Guvernul a aprobat 114 cereri de finanțare nerambursabilă în sumă totală de peste 22 de milioane de lei, care vor contribui la atragerea investițiilor cumulative de peste 68,5 milioane de lei. În perioada lunilor mai – octombrie 2016 au fost instruiți 195 beneficiari, inclusiv înscriși în Program și în anii precedenți.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0