Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Italia ar putea fi zguduită de un nou cutremur devastator

© Photo : Twitter / The Monks of NorciaBiserică distrusă în Italia, consecințele cutremurului
Biserică distrusă în Italia, consecințele cutremurului - Sputnik Moldova
Abonare
Seismologii avertizează asupra riscului producerii unui seism puternic în centrului Italiei în timpul apropiat.

CHIŞINĂU, 7 nov — Sputnik. Seismologii britanici de la Universitatea Durham atenţionează asupra pericolului producerii unui nou cutremur de proporţii în centrul Italiei.

Această regiune a fost deja lovită de trei cutremure puternice în ultimele săptămâni, iar un altul s-ar putea produce în curând, afirmă seismologii, citați de The Guardian, potrivit digi24.

„Având în vedere ce am descoperit despre aceste trei cutremure care au legătură unul cu altul, există o posibilitate reală de producere a unui alt cutremur de proporţii semnificative în regiune în viitorul foarte apropiat", a declarat Richard Walters, profesor de ştiinţe ale Pământului la Universitatea Durham.

Cutremurele au loc atunci când cantităţi enorme de energie sunt eliberate ca urmare a unor mişcări bruşte ale unor secţiuni de rocă aflate sub presiuni intense. Energia este eliberată sub forma unor unde seismice, care fac ca solul să vibreze, uneori cu consecințe grave.

землетрясения - Sputnik Moldova
Seismologul Ion Ilieș a explicat de ce s-au întețit cutremurele în Europa

Seismologii mai subliniază că nu stiu cu exactitate când va fi eliberată energia astfel acumulată, provocând un cutremur puternic.

În ultimele trei luni, în Italia au avut loc trei cutremure mari. Primul dintre ele, cu magnitudinea de 6,0 grade, a fost înregistrat la 24 august şi s-a soldat cu 298 de persoane decedate. În seara zilei de 26 octombrie, aproximativ în aceeași zonă, au avut loc mai multe mișcări telurice, cea mai mare având magnitudinea de 5,9 grade. În dimineața zilei de 30 octombrie, seismologii au înregistrat un cutremur cu magnitudinea de 6,5 grade, care a provocat distrugeri în aproximativ 100 de localități din patru provincii ale Italiei — Marke, Umbria, Lazio și Abruzzo. Ultimul dezastru a fost cel mai puternic în Apenini după cutremurul din noiembrie 1980 din Campagna.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0