Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

O nouă amendă pentru şoferi care va depăşi 22 mii de lei

© Sputnik / Мирослав РотарьПробки Кишинева
Пробки Кишинева - Sputnik Moldova
Abonare
Practica schimbării datelor de pe odometru va fi anihilată. Deputaţii au pe agendă un proiect de lege ce prevede amenzi pentru această infracţiune.

CHIŞINĂU, 1 oct – Sputnik. În Parlament a fost înregistrat un proiect de lege care prevede amendarea şoferilor pentru fraudarea datelor odometrului.

Автогонки - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Cele mai dese încălcări comise de șoferi sunt depășirea limitei de viteză

Odometru este aparatul care măsoară distanţa parcursă de vehicul.

Iniţiativa a fost semnată de deputaţii neafiliaţi Igor Vremea şi Artur Reşetnicov. Potrivit proiectului, persoanele care vor frauda datele odometrului vor fi sancţionate cu amendă de la 100 la 150 de unităţi convenţionale (u.c.) aplicate persoanelor fizice, iar în cazul persoanelor juridice: 350 – 450 u.c. 

„Acest proiect de lege prevede sancţionarea persoanelor care în mod intenţionat falsifică datele odometrului. Această practică are un efect negativ atât pentru persoana care cumpără o maşină cu datele falsificate a distanţei parcurse, cât şi pentru siguranţa traficului rutier în ansamblu, deoarece de multe ori anume aceste autovehicule sunt cauza accidentelor rutiere”, a declarat pentru Sputnik autorul proiectului, deputatul Igor Vremea. 

Potrivit deputaţilor, în utlimul timp se atestă practica când posesorii de automobile care vor să le vândă, schimbă datele de pe odometru în scopul de a obţine profit. Aceştia micşorează datele distanţei parcurse pentru a prezenta autovehiculul într-o condiţie mai favorabilă. 

În prezent unitatea convenţională are o valoare de 20 de lei. Deputaţii au votat la finele sesiunii trecute o lege care prevede majorarea u.c. până la valoarea de 50,50 de lei. Aceasta va intra în vigoare odată cu publicarea ei în Monitorul Oficial.  

Fluxul de știri
0