Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Severin: oricare ar fi preşedintele Moldovei, el nu va putea schimba situaţia

© Photo : Facebook / Adrian SeverinAdrian Severin
Adrian Severin - Sputnik Moldova
Abonare
Occidentul şi-a dorit ca Republica Moldova să devină o zonă tampon incapabilă de autoapărare la frontiera sa estică, pe care să o poată domina în voie, este de părere politicianul şi diplomatul Adrian Severin.

CHIŞINĂU, 5 nov, — Sputnic. Fostul ministru de externe al României, Adrian Severin, încercă să se descurce în „hăţişurile" relației dintre „pro-european" și „anti-oligarh" în ofertele și opțiunile electorale din Republica Moldova, aşa cum o văd analiştii de la Bucureşti.

Diplomatul afirmă că lucrurile sun mult mai simple decât le explică respectivii analişti. În opinia acestuia, la ora actuală Republica Moldova este un stat oligarhic, respectiv o democrație eșuată. Cum oligarhia este transfrontalieră, ea nu are orientare geopolitică.

„Nu există candidat sau partid independent de oligarhie. Chiar și cei cinstiți sunt prizonierii sistemului oligarhic", scrie Adrian Severin pe blogul său.

Potrivit politicianului, împotriva oligarhiei, adică a guvernării oligarhice, este numai poporul care suferă de pe urma ei. Din acest motiv poporul votează împotriva sistemului iar nu pentru ceva. De aceea voturile lui, atunci când se exprimă, merg spre oligarhul care pare a fi cel mai antisistem.

„Președintele Moldovei, oricare ar fi el, având multă legitimitate și puțină putere, nu prea are cum răsturna ordinea oligarhică într-o societate în care bătrânii așteaptă totul de la Dumnezeu iar tinerii totul de la emigrare", mai notează politicianul.

Adrian Severin - Sputnik Moldova
Românii, convinşi că apropierea de Rusia este soluția pentru supraviețuirea lor

Severin afirmă că nu există anti-românism, ci anti-unionism. El vorbeşte în context despre eșecul absolut al politicii naționale românești.

„Nu mai are rost să reamintesc aici concepția privind relația româno-moldavă pe care România ar fi trebuit să o urmeze. M-am referit zadarnic la ea cu alte prilejuri. Acum este prea târziu. Oricum nimeni nu își va asuma vreo răspundere. Fapt este că românii au ratat o altă întâlnire cu istoria", scrie Severin.

Fostul ministru român de externe este de părere că situaţia creată astăzi în ţara noastră nu este „un eșec al politicii Occidentului european sau euro-atlantic". În opinia lui, chiar asta a dorit Occidentul. O zonă tampon incapabilă de autoapărare la frontiera sa estică, pe care să o poată domina în voie sau la nevoie să o poată tranzacționa cu Rusia.

Severin mai afirmă că integrarea europeană a Moldovei „este exclusă de chiar starea și politicile actualei UE".

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0