Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Cine sunt cei opt moldoveni care vor candida la parlamentarele din România

© Sputnik / Мирослав РотарьПосольство Румынии в Молдове
Посольство Румынии в Молдове - Sputnik Moldova
Abonare
Cinci partide din România au înaintat candidați pentru funcțiile de deputați și senatori din partea Republicii Moldova. Este vorba de Partidul Mișcarea Populară, Partidul Național Liberal, Partidul Social Democrat, Alianța Democraților și Liberalilor și Alianța Noastră România.

CHIȘINĂU, 5 nov — Sputnik. Cinci partide din cele zece care participă la alegerile parlamentare din România au înscris în listele lor electorale candidați din Republica Moldova, informează ro.sputnik.md.

Partidul Mișcarea Populară i-a propus pentru camera deputaților pe Constantin Codreanu, cunoscut în trecut ca unul dintre liderii Acțiunii 2012, apoi al "Blocului Unității Naționale", iar pentru Senat, pe jurnalistul Doru-Liviu Dendiu, care este originar din România, dar activează de mai mulți ani la Chișinău și deține cetățenia Republicii Moldova.

Ambasada Republicii Moldova la București, procesul de vot - Sputnik Moldova
Cum au votat moldovenii în România

Una din surprizele pe care le aduce Partidul Național Liberal este candidatura cunoscutei jurnaliste Angela Aramă (în calitate de supleant) și cea a lui Alexandru Barbăroșie, membru PLDM și președinte al raionului Anenii Noi.

Partidul Social Democrat a preferat să înainteze un medic dentist, Veaceslav Șaramet pentru Camera Deputaților, un tânăr care în 2014 a candidat pentru alegerile europarlamentare din partea alianței PSD-PC-UNPR, în trecut lider al organizațiilor studenților basarabeni din România. Al doilea candidat este Maria Stoian-Musteață, o tânără juristă de 27 de ani.

Partidul Alianța Noastră România, condus de Marian Munteanu, l-a înaintat pentru Senat pe Ion Costaș, unul din cei mai tineri generali ai armatei sovietice, fost ministrul de Interne între 1990-1992 și ministrul al Apărării în perioada conflictului de pe Nistru din 1992. Provine dintr-o familie de deportaţi. Tatăl său a fost prizonier la sovietici în perioada celui de-al Doilea Război Mondial, fiind soldat în Armata Română.

Alianța Democraților și Liberalilor (ALDE) l-a propus pe medicul Corneliu Raduță, născut în Republica Moldova.

La 11 decembrie în România vor avea loc alegeri pentru Camera Deputaților și Senat. Cetățenii moldoveni, care dețin cetățenia României, vor putea să-și exprime opțiunea politică la secțiile de votare care urmează să fie deschise pe teritoriul Republicii Moldova. Dacă se va da curs ultimei solicitări a Ambasadei României de la Chișinău, moldovenii ar putea avea la dispoziție 35 de secții de votare.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0