Oameni in etate - Sputnik Moldova
Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Imediat după alegerile din Moldova, pe cer se va produce un fenomen inedit

© Sputnik / Rodion PROCAЛуна
Луна - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
După 70 de ani, un fenomen astronomic magnific va putea fi admirat din nou pe cer.

CHIŞINĂU, 4 noi – Sputnik. Pe data de 14 noiembrie, luna se va afla la cea mai apropiată distanţă de Pământ, la fel cum a fost şi în luna ianuarie a anului 1948.

Luna va apărea cu o dimensiune cu 14% mai crescută şi va fi mai strălucitoare cu 30% faţă de normal. Acest eveniment va mai avea loc pe data de 24 noiembrie 2034.

Mihai Ghimpu, liderul PL - Sputnik Moldova
Politică
Soarele, luna și… vezi unde a ajuns Ghimpu în acest weekend

Aşa cum explică NASA, pentru că Luna are o orbită eliptică, o parte a acesteia, numită perigeu, se află cu 48.280 de kilometri mai aproape de Pământ decât cealaltă. Când Soarele, Luna si Pământul se aliniază, în timp ce Luna orbitează Pământul, acest eveniment este numit "syzygy".Când acest eveniment se petrece, având partea perigeului înspre noi, şi Luna se regăseşte în partea opusă a Pământului dinspre Soare, obţinem ceea ce se numeste syzygy-perigeu, potrivit descoperă.ro.

„Luna plină ce va apărea în această zi nu doar că va fi cea mai mare Lună a anului 2016, ci şi cea mai mare care a putut fi văzută de la începutul secolului XXI”, afirmă NASA.

Dacă planificaţi să observaţi Luna pe data de 14 noiembrie, asiguraţi-vă că vă veţi afla într-un loc întunecat, departe de luminile oraşului.

La 13 noiembrie, în Republica Moldova va avea loc turul II al alegerilor prezidenţiale, în cadrul căruia se vor bate candidatul PSRM Igor Dodon şi cel al PAS Maia Sandu.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0