Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

La Moscova va avea loc şedința comisiei interguvernamentale moldo-ruse

© Sputnik / Виктор Толочко / Accesați arhiva multimediaЗдание Министерства иностранных дел РФ
Здание Министерства иностранных дел РФ - Sputnik Moldova
Abonare
În cadrul ședinței comisiei interguvernamentale moldo-ruse este prevăzută discutarea și aprobarea planului comun de acțiuni în vederea îmbunătățirii relațiilor bilaterale, a comunicat Vitalie Iurcu, viceministrul Economiei al RM.

CHIȘINĂU, 2 nov — Sputnik. La 28 — 29 noiembrie, la Moscova, va avea loc ședința comisiei interguvernamentale moldo-ruse pentru colaborare economică, a comunicat marți viceministrul Economiei Vitalie Iurcu, în cadrul ședinței comisiei parlamentare pentru economie.

"La 28 — 29 noiembrie este prevăzută la Moscova ședința comisiei interguvernamentale mixte pentru colaborare economică. Această întâlnire va avea loc după o întrerupere de patru ani. Se presupune ca în cadrul ședinței comisiei să fie aprobat un plan de acțiuni pentru îmbunătățirea situației", a declarat Iurcu la şedinţa comisiei.

Kremlin - Sputnik Moldova
Republica Moldova
La Moscova va avea loc o reuniune importantă pentru relaţiile moldo-ruse

Potrivit viceministrului, la momentul se lucrează la elaborarea unui plan bilateral privind dezvoltarea relațiilor comerciale şi economice dintre Rusia și Republica Moldova.

În cadrul ședinței se preconizează examinarea și aprobarea planului comun de acțiuni privind îmbunătățirea relațiilor bilaterale.

Ultima ședință, a treisprezecea, a comisiei interguvernamentale moldo-ruse a avut loc la Chișinău în noiembrie 2012.

Vitalie Iurcu a mai comunicat că premierul RM, Pavel Filip, a expediat o scrisoare președintelui FR, Vladimir Putin, cu rugămintea de a revizui poziția Rusiei vizavi de introducerea restricțiilor tarifare la anumite tipuri de produse moldovenești.

„În scopul ridicării restricțiilor tarifare la 19 tipuri de mărfuri, a fost expediată o scrisoare președintelui FR, Vladimir Putin, din partea prim-ministrului Pavel Filip cu rugămintea de a revizui poziția Rusiei cu privire la aceste măsuri", a punctat Iurcu.

Totodată, în această scrisoare este reflectată problema tranzitării teritoriului FR de către producția moldovenească, spre piețele Kazahstanului și Kirghiziei.

Relațiile dintre Moscova și Chișinău s-au agravat în vara anului 2014, când Parlamentul RM a ratificat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. Conform Acordului, Moldova trebuie să-și deschidă totalmente piața pentru mărfurile europene. Rusia a impus un embargo temporar la importul anumitor tipuri de produse moldovenești, de teamă că prin Moldova s-ar putea produce reexportarea mărfurilor din UE.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0