De ce sărbătoresc moldovenii Halloween-ul

© AP Photo / Alessandra TarantinoAn Halloween dummy rests on a wall in the town of Visso in central Italy, early Thursday, Oct 27, 2016, after a 5.9 earthquake hit the area
An Halloween dummy rests on a wall in the town of Visso in central Italy, early Thursday, Oct 27, 2016, after a 5.9 earthquake hit the area - Sputnik Moldova
Abonare
Halloween-ul, după ce a cucerit Occidentul, pășește cadențat și spre țările creștine din răsărit. Editorialistul Sputnik nu-şi propune să ţină lecţii şi nici să-şi impună punctul de vedere, însă îndeamnă publicul să mediteze înainte de a se deghiza în monştri.

Moto: ”Şi a zis Dumnezeu: "Să facem om după chipul şi după asemănarea Noastră" /Facerea 1:26/

O parte a societăţii noastre, ghidată de aşa numitele valori liberal-progresiste, îşi manifestă adesea indignarea faţă de numărul destul de mare de sărbători tradiţionale incluse în calendar. Pe de altă parte, este gata să adopte cu uşurinţă nişte sărbători, care nu reprezintă în niciun fel identitatea noastră. Asemeni copiilor care descoperă lumea, se lasă uşor ispitiţi de tot ce e nou, nu însă neapărat şi bun. Una dintre aceste sărbători este halloween-ul şi, mă întreb, de ce totuşi o sărbătorim?

Constantin Cojocaru - Sputnik Moldova
Halloween, o sărbătoare păgână: Iată ce spune un preot ortodox

Nu-mi propun să vă ţin lecţii duhovniceşti şi nici să-mi impun părerea. Însă aş vrea să vă îndemn să meditaţi înainte de a vă deghiza în monştri şi să conştientizaţi motivul pentru care sunteţi decişi să participaţi la tot soiul de „halloween party-uri".

O scenă din troleibuz

În seara de 31 octombrie, deplasându-mă spre casă cu transportul public, troleibuzul şi-a deschise uşile la staţia din preajma cunoscutului Mall din capitală, (un fel de templu al capitalismului liberal — n.aut.), unde am fost martor involuntar al unei scene demne de romanul lui Nikolai Vasilevici Gogol "Suflete moarte". În staţie era o mare îmbulzeală. Mulţme de tineri, printre care abia de mai putea zări chipuri de oameni. La un moment dat, a apărut un individ deghizat în vampir, de-ţi părea ieşit din filmul lui Steven Spielberg, care îşi făcea loc cu coatele să intre şi el pe uşa troleibuzului. Odată cu el a încercat să urce o mamă cu un copilaş în braţe. Copilul, care nu cred că avea mai mult de doi ani, s-a speriat cumplit de masca hidoasă purtată de acel tânăr şi începu să plângă. Mama, fără să ezite, a părăsit transportul, preferând să aștepte următorul troleu.

De ce Halloween-ul e sărbătorit la Mall?

Paginile de internet abundă în această perioadă de explicaţii deocheate despre originea acestui obicei străin de neamul nostru. Iar după ce ţi se explică superficial ce e cu acest „halloween", eşti invitat la o adresă foarte concretă de această dată, pentru ca să ştii unde să cheltuieşti banii câştigaţi şi să nu-ţi pară rău de ei. Şi apoi, vorba ceea, banul — ochiul dracului. Iar dacă tot mamona e la tema zilei, Mall-ul e templul perfect pentru a-i jertfi de dragul unei „distracţii fioroase".

Şi totuşi, Halloween-ul e o sărbătoare?

De la bunici am învăţat că de sărbători trebuia să fie curat în casă, să ne îmbrăcăm frumos şi cel mai important probabil era ca rudele să se afle împreună. Aceste momente petrecute în familie se imprimă adânc în memoria noastră. De asemenea, o sărbătoare este obligatoriu însoţită de nişte ritualiuri sacre, fie că este vorba de sfinţirea bucatelor în seara de Paşti, sau a apei de Sfântul Ioan Botezătorul. Chiar şi halloween-ul, sărbătoarea păgână a druizilor, era o practică mistică în care lumea de dincolo nu era o abstracţiune ci parte a realităţii, fie ea şi întunecate.

Cel mai grav este că „noua religie a banului" a reuşit să comercializeze atât sărbătorile creştine cât şi pe cele păgâne. Iar perfidia constă în faptul că Sărsăilă ne tot convinge de la facerea Lumii încoace, că el nu există.

Iurie Roșca - Sputnik Moldova
Politică
Roşca: Moldova este ameninţată de globalizare şi de imperialismul american

A, e o simplă distracţie. E secolul XXI — sună un alt argument. Sigur, am putea să fim de acord. Dar să privim în jur şi să medităm niţel. De ce este nevoie ca la o „sărbătoare" să ne punem masca unui demon sau vampir? De ce nu mai sărbătorim acasă, în familie, alături de chipurile luminoase ale părinţilor, dar mergem la Mall pentru a face shopping şi pentru a mai speria nişte suflete curate de copii?

Această formă de neopăgânism, adusă de pe aiurea pe meleagurile noastre, este un instrument perfect al modernităţii prin care, asemenea unui drog, ne omoară identitatea — lent, dar sigur. Clocoteşte bine „cazanul globalizării".

Veţi spune iarăşi că e democraţie şi avem libertate de expresie. Dar oare mai avem libertate? Sau deja suntem #fărăfrică? Cred că ne-am pierdut frica de a-L supăra pe Dumnezu. Totuși, de ce sărbătorim halloween-ul?

P.S.

Desigur, tu decizi cu cine vrei să te asemeni, că doar ai cap pe umeri, sper, şi nu un bostan.

Opinia autorului ar putea să nu coincidă cu opinia redacţiei Sputnik Moldova.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0