Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Benzina se va ieftini în Moldova, dar șoferii nici nu vor sesiza acest lucru

© Sputnik / Стрингер / Accesați arhiva multimediaРабота АЗС
Работа АЗС - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a anunțat că prețurile la carburanți se vor reduce. Ce-i drept, atât de nesemnificativ, încât suma medie cheltuită de conducătorul auto care își alimentează zilnic automobilul nu se va schimba esențial.

CHIȘINĂU, 1 nov — Sputnik. Potrivit datelor publicate de Agenția Națională de Reglementare în Energetică (ANRE), în perioada  2-15 noiembrie prețurile cu amănuntul la benzină vor fi ceva mai mici, iar la motorină, dimpotrivă, vor înregistra o creştere uşoară.

Astfel, începând de miercuri, prețul la benzina A-95  se va reduce de la 16,87 lei/l la 16,78 lei/l, iar la motorină va crește de la 14,75 lei/l până la 14,76 lei/l.

Работа заправочной станции Газпромнефть в Санкт-Петербурге - Sputnik Moldova
Moldova a redus cu 1/3 importul de carburanți și energie electrică

Potrivit noii metodologii, ANRE calculează la fiecare 14 zile calendaristice, în funcție de cotațiile Platts și Argus din perioada precedentă, prețurile plafon de comercializare cu amănuntul a benzinei, motorinei și a gazului lichefiat și le publică pe pagina sa web.

În aceeași zi, toți operatorii de pe piața produselor petroliere vor stabili, pornind de la prețurile plafon calculate de ANRE, prețurile de comercializare cu amănuntul a produselor respective, le vor publica pe pagina web și le vor afișa pe panourile informative de la stațiile de alimentare. Nici o companie de profil nu poate majora prețurile de sine stătător. Cei care încalcă regula sunt pasibili de sancțiuni dure, inclusiv retragerea licenței. Potrivit raportului ANRE, în primul trimestru al acestui an RM a importat 77 de mii 481,8 tone de carburanți, ceea ce constituie cu 14,2% mai mult comparativ cu indicatorii din anul precedent. Totodată, țara a achiziționat 241 de mii 800,8 tone de motorină (+15,5%  pe an).

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0