Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Iese la iveală asul din mâneca lui Filat: ce s-ar putea întâmpla după turul doi

© из личного архива автораКолуммнист Нику Гончар
Колуммнист Нику Гончар - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
De ce Vlad Filat „nu se grăbește" să arunce în aer clasa politică și de ce nu au sărit în apărarea sa partenerii externi? De ce a îndurat el „represiunea" la care a fost supus de o justiție „oligarhică" și „aservită", fără să facă odată și odată acele declarații bombă pe care le-a promis în ziua încătușării sale? Ce are cu toate acestea Maia Sandu?

Am observat că în această campanie electorală „candidata unică" a „forțelor proeuropene" a făcut tot ce a putut pentru a evita subiectul deținutului Vlad Filat, care i-a fost șef de partid și de Guvern. Personajul pe care îl denigrează Mai Sandu este Vlad Plahotniuc, pe care unele mass-media „obiective, independente și echidistante" îl „suspectează" că ar exercita o influență oligarhică asupra Republicii Moldova. Probe nu există. Dar pe cine îl mai interesează probele, după ce presa „independentă" a aplicat ștampila „vinovat"?

Влад Филат - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Filat a reuşit să se îmbogăţească chiar şi în închisoare

În schimb Filat este condamnat cu probe. Dosarul lui va ajunge, cu siguranță, la CEDO, iar procurorii nu și-ar permite să-l bage pe un demnitar de prim rang la pârnaie pentru un deceniu, fără să aibă probe reale care confirmă infracțiunile comise. Dar Maia Sandu nu a dorit să salute condamnarea istorică a unui premier corupt.

Există câteva semne mari de întrebare legate de lupta doamne Sandu pentru funcția de președinte.

De ce PLDM, care îl susține necondiționat pe Vlad Filat, în pofida probelor din dosar, o susține la fel de înflăcărat pe Maia Sandu? Nu cumva aceasta are și o misiune ascunsă în ceea ce-l priveşte pe Filat?

Влад Филат - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Cum s-a schimbat Filat în trei luni de zile

Știm că Președintele Moldovei are prerogativa de a grația orice condamnat. Decretul de grațiere nu poate fi anulat de un alt organ sau de o altă instanță. Astfel, după învestirea în funcție, Maia Sandu va avea la dispoziție toate pârghiile pentru a-l scoate pe Vlad Filat din închisoare.

Dar de ce ar merge dânsa pe această cale? Pentru că Filat a adus-o în marea politică a Moldovei! Pentru că doar cu Filat la libertate ea va putea satisface dorința grupurilor oligarhice care doresc să rupă din mâinile lui Plahotniuc pârghiile politice și economice și să le folosească în interesele altor grupări.

Care sunt grupările interesate de un asemenea scenariu? Cel puțin, gruparea lui Filat și gruparea lui Victor și Viorel Țopa.

Prin urmare, cam ce ar putea să o oprească pe Maia Sandu, dacă va fi președinte, să-l scoată pe Vlad Filat la libertate? Probabil nimic!

Opinia autorului nu reflectă neapărat opinia redacției.

Fluxul de știri
0