Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Rezervele ascunse ale lui Sandu și Dodon: pe ce vor miza în turul doi

© Sputnik / Miroslav RotariЕвгений Паскарь, Виктор Жук и Павел Мидриган
Евгений Паскарь, Виктор Жук и Павел Мидриган - Sputnik Moldova
Abonare
Reprezentanții asociației experților din Moldova și Rusia au discutat despre totalurile primului tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova și au vorbit despre perspectivele următoarei bătălii din cursa electorală.

CHIȘINĂU, 31 oct — Sputnik. Experți moldoveni și ruși au analizat motivele din care președintele ţării nu a fost ales din primul tur de scrutin, fiind necesară astfel desfășurarea celui de-al doilea tur.

Potrivit datelor preliminare ale CEC, nici un candidat la funcția de președinte al RM nu a acumulat peste 50% din voturi. De aceea, conform Codului Electoral, urmează să aibă loc turul doi de scrutin la care vor participa doi concurenți care au acumulat cel mai mare număr de voturi. În cazul dat este vorba de Igor Dodon, președintele Partidului Socialiștilor, și de Maia Sandu, liderul partidului „Acțiune și Solidaritate".

„Multe persoane nu au votat deoarece, aflându-se peste hotare, nu s-au putut deplasa la secțiile de votare sau au considerat că va urma neapărat turul doi", a menționat Victor Juc, vicedirectorul Institutului de Științe Politice și Juridice al Academiei de Științe a Moldovei.

Игорь Додон - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Dodon este convins că va obține victoria în cel de-al doilea tur de scrutin

Potrivit acestuia, au existat și dintre cei care au îndemnat la boicotarea alegerilor, în special Partidul Comuniștilor. Și mulți au ascultat de acest îndemn. Iar o anumită parte de cetățeni au fost consternaţi de retragerea lui Marian Lupu din cursa electorală.

Totodată, Juc consideră că li se dă o importanţă prea mare acestor alegeri. Conform Constituției RM, prerogativele șefului statului sunt extrem de reduse în ceea ce privește adoptarea deciziilor cheie.

„Unele sondaje au demonstrat că Dodon ar fi putut ieși învingător în turul întâi. El poate câștiga și în turul doi, dacă decalajul dintre cei doi va păstra aceleaşi tendințe", a spus Pavel Midrigan, decanul Facultății Relații Internaționale la Universitatea „Constantin Stere", ex-membru al Comisiei Electorale Centrale a RM.

Iuri Nagherneak, directorul general al Fondului internațional de susținere a dezvoltării culturii, științei și educației "Umanism, progres și ordine de drept", este convins rezultatul turului doi va depinde de eficienţa cu care concurenții electorali își vor pune în aplicare propriile resurse neutilizate.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0