Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

De ce au atacat-o oengiştii pe viceministra educației

© Sputnik / Kirill Braga / Accesați arhiva multimediaEscuela
Escuela - Sputnik Moldova
Abonare
Un ONG finanțat din exterior s-a arătat deranjat de declarațiile viceministrului Educației din cauza afirmațiilor pe care le-a făcut în cadrul unei conferinţe știinţifice.

CHIȘINĂU, 26 oct – Sputnik. Marți, Asociația Obștească Centrul de Resurse Juridice din Moldova finanțată din exterior, inclusiv de Fundația SOROS, a emis un comunicat prin care își exprimă dezacordul cu declarațiile viceministrului Educației Elena Cernei, făcute în cadrul Conferinţei Ştiinţifice Naţionale „Biserica Ortodoxă din Moldova şi Statul. Credinţă şi cunoaştere”, consacrată aniversării a XXV-a de la proclamarea independenţei Republicii Moldova și organizată de Academia de Științe a Moldovei și Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove.

Şedinţă la reşedinţa mitropolitană a MM - Sputnik Moldova
ÎPS Vladimir: Pedagogii - promotori ai valorilor creștine

Iată mesajul viceministrului Educației Cernei, care i-a deranjat pe reprezentanţii ONG-ului:

”Ministerul Educației face tot posibilul ca Biserica să-și găsească locul în sistemul educațional. […] Fiecare pedagog, având ca obiectiv realizarea imperativului ce dictează formarea și dezvoltarea personalității umane trebuie să integreze în procesul educațional și valențele educative ale patrimoniului Bisericii Ortodoxe. […] O materie de educație se va avansa prea puțin atât timp, cât învățământul va abandona religia. A fost nevoie să treacă mulți ani în care religia a fost impusă, apoi interzisă, a fost nevoie de o revoluție care să răstoarne domnia ateismului științific să introneze libertatea, o libertate de atâtea ori rău înțeleasă și rău folosită, ca să înțelegem în sfârșit că avem nevoie de Dumnezeu. În ultima vreme sunt tot mai mulți cei care consideră că unica soluție pentru ridicarea morală a societății este educația religioasă, așa cum afirmă Biblia ”, a declarat Cernei.

Totodată, ONG-ul a salutat poziția Ministerului Educației, care a publicat pe pagina oficială un comunicat în care precizează că învățământul în Republica Moldova este laic, iar viceministrul Elena Cernei și-a exprimat punctul personal de vedere care nu reprezintă viziunea strategică a Ministerului Educației și nu face parte din politica educațională.

”Apreciem răspunsul prompt al Ministerului Educației și reiterăm solicitarea de a respecta laicitatea sistemului de educație de către toate persoanele implicate în sistemul educațional”, se arată în mesajul ONG-ului.

Fluxul de știri
0