Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

A fost publicat topul statelor în care sunt traficaţi cetăţenii moldoveni

© INItrafic de persoane sclavie
trafic de persoane sclavie - Sputnik Moldova
Abonare
Persoanele implicate în traficul de ființe umane pot fi pedepsite cu până la 20 de ani privațiune de libertate. În cazul exploatării minorilor, aceștia riscă detenție pe viață.

CHIŞINĂU, 25 oct – Sputnik. Centrul pentru Combaterea Traficului de Persoane al Inspectoratului Național de Investigații a prezentat raportul privind monitorizarea situaţiei în domeniul traficului de fiinţe umane și analiza stării, dinamicii infracţionale pentru anul 2015.

Raportul include cinci forme de exploatare şi anume: exploatarea sexuală, prin muncă, cerşit, prelevării organelor, ţesuturilor sau celulelor şi exploatarea în scopul antrenării în activităţi criminale, ultimele două fiind forme relativ noi de exploatare în Republica Moldova.

Буровая, шельф. - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Navele maritime moldoveneşti sunt folosite în trafic de persoane

Conform datelor Centrului pentru Combaterea Traficului de Persoane, pe parcursul anului trecut au fost identificate 309 victime, 242 dintre care sunt adulte şi 67 sunt victime minore.

În cazul victimelor adulte, 117 au fost exploatate prin muncă, 90 exploatate sexual, 27 prin cerşit, 6 în scopul prelevării de celule şi 2 în scopul antrenării în activităţi criminale.

În cazul victimelor minore, 18 copii au fost exploataţi prin muncă, unii dintre aceștia au fost exploatați în scopul testărilor medicale, 48 au fost exploataţi sexual şi o victimă exploatată în cerşit.

Totodată, au fost identificate cinci zone geografice: CSI, Orientul Apropiat, Uniunea Europeană, Orientul Îndepărtat și Africa. Ultimele două fiind zone ce au intrat în vizorul organelor de drept în anul 2015.

Top patru țări de destinaţie a persoanelor traficate sunt Federaţia Rusă —119 victime, Turcia — 17 victime, Ciprul de Nord —12 victime, Emiratele Arabe Unite —10 victime.

Conform Codului Penal, persoanele implicate în traficul de ființe umane pot fi pedepsite cu până la 20 de ani privațiune de libertate, în cazul exploatării minorilor, aceștia riscă detenție pe viață.

Fluxul de știri
0