Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Şase persoane aspiră la funcţia de Procuror General. Iată cine sunt aceştia

© Sputnik / Мирослав РотарьГенеральное собрание прокуроров
Генеральное собрание прокуроров - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a anunţat la finele lunii septembrie concurs public pentru suplinirea funcţiei vacante de Procuror General al Republicii Moldova.

CHIŞINĂU, 24 oct – Sputnik. Şase pretendenţi aspiră la funcţia de Procuror General al Republicii Moldova. La 24 octombrie, ora 17.00, s-a încheiat perioada de recepţionare a dosarelor pentru concursul de ocupare a funcţiei vacante a Procurorului General al Republicii Moldova.

Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a anunţat la finele lunii septembrie concurs public pentru suplinirea funcţiei vacante de Procuror General al Republicii Moldova.

„Până astăzi, la ora 17.00, la CSP şi-au prezentat dosarele 6 candidaţi. Este vorba despre procurorul general interimar, Eduard Harunjen, procurorii generali adjuncţi, Igor Serbinov şi Iurii Garaba, procurorul municipiului Chişinău, Igor Popa, procurorul şef anticorupţie, Viorel Morari şi procurorul sectorului Ciocana, Ruslan Caşu”, a declarat în exclusivitate pentru Sputnik Moldova, preşedintele CSP, Mircea Roşioru.

Potrivit şefului CSP, următoarea etapă a concursului include examinarea dosarelor, testul la poligraf al candidaţilor, verificările pe care trebuie să le desfăşoare SIS şi examinarea stării de sănătate a candidaţilor.

„După parcurgerea acestor paşi, urmează interviul pe care candidaţii trebuie să-l susţină în faţa membrilor CSP”, a precizat Roşioru.

Preşedintele CSP a mai declarat pentru Sputnik că procesul de desemnare a noului Procuror General ar putea să se încheie până la finele acestui an.

Conform criteriilor stabilite de noua Lege cu privire la procuratură, Procuror General va putea deveni persoana care întruneşte mai multe condiţii: este cetăţean al Republicii Moldova, cunoaşte limba de stat, are capacitate de exerciţiu deplină, are diplomă de studii superioare de licenţă şi diplomă de studii superioare de master în domeniul dreptului sau un alt act de studii în domeniul dreptului echivalent acestora.

Генеральная прокуратура РМ - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Cine ar putea fi viitorul procuror general al Moldovei

De asemenea, candidatul trebuie să aibă o experienţă profesională de cel puţin 10 ani în domeniul dreptului, dintre care cel puţin 5 ani în funcţia de procuror.

Pretendentul la funcţia de Procuror General trebuie să posede calităţi manageriale, să se bucure de reputaţie ireproşabilă, să nu fi fost tras la răspundere pentru săvârşirea vreunei infracţiuni, nu a deţinut în ultima jumătate de an până la anunţarea concursului calitatea de membru al CSP, iar în ultimii 3 ani nu a fost membru de partid şi nu a desfăşurat activităţi cu caracter politic.

Încă o condiţie pe care trebuie să o întrunească candidatul la funcţia de Procuror General este aceea de a fi apt din punct de vedere medical pentru exercitarea acestei funcţii.

Funcţia de Procuror General al Republicii Moldova a rămas vacantă în luna februarie, după ce Corneliu Gurin şi-a dat demisia.

„Consider important să începem reforma în procuratură de la vârful instituţiei, fără suspiciuni şi acuzaţii”, a declarat Gurin în faţa deputaţilor în ziua când şi-a dat demisia.

Gurin a explicat că cererea de demisie este motivată de adoptarea unei noi Legi a Procuraturii care prevede un alt mecanism de alegere a Procurorului General, şi anume selectarea lui în cadrul unui concurs public de către Consiliul Superior al Procurorilor.

Candidatura procurorului trebuie să fie acceptată de preşedintele ţării. Deputaţii urmează să amendeze şi Constituţia pentru ca noul mecanism de numire a Procurorului General să intre în vigoare.

Fluxul de știri
0