Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Cine ar putea fi viitorul procuror general al Moldovei

© Sputnik / Мирослав РотарьГенеральная прокуратура РМ
Генеральная прокуратура РМ - Sputnik Moldova
Abonare
Procuror General va putea deveni persoana care întruneşte mai muilte condiţii. Consiliul Superior al Procurorilor a anunţat concurs public pentru selectarea candidaturii Procurorului General.

CHIŞINĂU, 2 oct – Sputnik. Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a anunţat concurs public pentru suplinirea funcţiei vacante de Procuror General al Republicii Moldova. Doritorii de a participa la acest concurs pot depune dosarele la CSP până la data de 24 octombrie. 

Solicitată de Sputnik, procurorul Maria Vieru, purtător de cuvânt al Procuraturii Generale, a declarat că deocamdată nici un candidat nu a depus dosarele de participare la concurs. 

Procuror General va putea deveni persoana care întruneşte următoarele condiţii: este cetăţean al Republicii Moldova, cunoaşte limba de stat, are capacitate de exerciţiu deplină, are diplomă de studii superioare de licenţă şi diplomă de studii superioare de master în domeniul dreptului sau un alt act de studii în domeniul dreptului echivalent acestora. 

De asemenea, candidatul trebuie să aibă o experienţă profesională de cel puţin 10 ani în domeniul dreptului, dintre care cel puţin 5 ani în funcţia de procuror. Pretendentul la funcţia de Procuror General trebuie să posede calităţi manageriale, să se bucure de reputaţie ireproşabilă, să nu fi fost tras la răspundere pentru săvârşirea vreunei infracţiuni, în ultima jumătate de an până la anunţarea concursului nu a deţinut calitatea de membru al CSP, iar în ultimii 3 ani nu a fost membru de partid şi nu a desfăşurat calităţi cu caracter politic.

Adunarea Generală a Procurorilor - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Ce salarii vor primi din 1 august procurorii

Încă o condiţie pe care trebuie să o întrunească candidatul la funcţia de Procuror General este aceea de a fi apt din punct de vedere medical pentru exercitarea acestei funcţii. 

Funcţia de Procuror General al Republicii Moldova a rămas vacantă în luna februarie, după ce Corneliu Gurin şi-a dat demisia. 

„Consider important să începem reforma în procuratură de la vârful instituţiei, fără suspiciuni şi acuzaţii”, a declarat Gurin în faţa deputaţilor în ziua când şi-a dat demisia.  

Gurin a explicat că cererea de demisie este motivată de adoptarea unei noi Legi a Procuraturii care prevede un alt mecanism de alegere a Procurorului General, şi anume selectarea lui în cadrul unui concurs public de către Consiliul Superior al Procurorilor. Candidatura procurorului trebuie să fie acceptată de preşedintele ţării. 

Deputaţii urmează să amendeze şi Constituţia pentru ca noul mecanism de numire a Procurorului General să intre în vigoare.

Acum interimatul funcţiei de Procuror General îl deţine Eduard Harunjen. 

Fluxul de știri
0