Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Noi detalii în cazul moldoveanului care promova ideologia jihadistă în RM

© SputnikIulian Caraman, SIS
Iulian Caraman, SIS - Sputnik Moldova
Abonare
Un cetățean a fost reținut pentru promovarea ideologiei „Statului Islamic” pe teritoriul național, ajungând la etapa când ar fi putut planifica acțiuni cu caracter terorist. Declarația aparține reprezentantului SIS, Iulian Caraman.

CHIȘINĂU, 24 oct – Sputnik. Luni, reprezentatul Serviciului de Informații și Securitate, Iulian Caraman, a anunțat că un cetățean al Republicii Moldova a fost reținut pentru promovarea ideologiei „Statului Islamic” pe teritoriul național, care a ajuns la etapa când ar fi putut planifica acțiuni cu caracter terorist.

”Prin intermediul rețelei de socializare Facebook el a creat un profil prin intermediul căruia promova ideologiile radicale și anume, ideologia Statului Islamic. Încerca să acumuleze fonduri și încerca să recruteze tineri din Republica Moldova în vederea promovării acestei ideologii. El a ajuns la etapa când putea să planifice o acțiune cu caracter terorist. Nu sunt motive de panică, dar trebuie să conștientizăm toată gravitatea acestei situații”, a declarat Caraman.

SIS СИБ - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Un cetăţean moldovean, reţinut de SIS pentru promovarea ideologiei jihadiste

La 21 octombrie, Serviciul de Informații și Securitate și Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale au identificat un cetățean al Republicii Moldova, care este suspectat de acțiuni de justificare publică a terorismului pe teritoriul național. În urma unor măsuri de investigare a fost stabilit locul aflării persoanei, precum și informații care ar confirma legătura acestuia cu entități teroriste din străinătate.

Bărbatul de 29 ani s-a aflat în vizorul ofițerilor de informații mai bine de doi ani, acesta fiind fondatorul şi gestionarul unei comunități virtuale pe platforme online, prin care recruta noi adepți din rândul cetățenilor Republicii Moldova și disemina materiale de propagare a ideologiei jihadiste.

Totodată, oamenii legii au aflat că persoana s-a convertit la islam pe teritoriul Republicii Moldova şi a adoptat ”comportament de factură jihadist-teroristă”. Pe marginea acestui caz a fost intentat un dosar penal, bărbatul fiind bănuit de „justificare publică a terorismului”.

Fluxul de știri
0