Парламент Республики Молдова - Sputnik Moldova
Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Renato Usatîi, liderul ”Partidului Nostru”, cercetat penal

© Sputnik / Мирослав РотарьРенато Усатый
Ренато Усатый - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Potrivit lui Renato Usatîi, liderul ”Partidului Nostru”, dosarul penal împotriva lui a fost intentat în data de 16 octombrie. Politicianul a declarat că procurorii au cerut, în cadrul ședinței de judecată din 22 octombrie, emiterea mandatului de arest și darea lui în căutare internațională.

CHIȘINĂU, 23 oct – Sputnik. Președintele ”Partidului Nostru”, Renato Usatîi, are statut de învinuit într-un dosar penal, fiind acuzat de fraudă și tentativă de asasinare a bancherului rus Gherman Gorbunțov. Mai multe documente relevante pe marginea acestui caz au fost publicate pe pagina web crimemoldova.com.

Usatîi însuşi a confirmat faptul că se încearcă să se facă o legătură între el şi "dosarul privind tentativa de asasinare a lui Gorbunţov". Potrivit lui, cauza penală împotriva sa a fost iniţiată la 16 octombrie. Politicianul a declarat că procurorii au solicitat în cadrul ședinței de judecată, care a avut loc sâmbătă, 22 octombrie, emiterea unui mandat de arest și darea lui în căutare internațională.

”Toată această procedură a fost amânată pentru ziua de luni”, a declarat Usatîi într-un mesaj video postat pe rețeaua de socializare Facebook.

”Pentru ca toţi să înţeleagă ce s-a întâmplat până acum la Chișinău. Mă refer la activitatea Poliției și a Procuraturii Generale, care încearcă să obțină cu orice preț eliberarea unui mandat de arest prin intermediul instanţei. Deşi unele medii de informare s-au grăbit să scrie că ar fi fost emis deja mandatul de arest și că aș fi fost dat în urmărire internațională. Deocamdată nu este așa”, a spus Usatîi.

НЦБК CNA - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Usatâi va fi citat repetat de procurori. Ce se va întâmpla dacă nu vine

Liderul ”Partidului Nostru” a menționat că avocatului său nu i-a fost înmânată decizia cu privire la intentarea dosarului penal.

”Însă din materialele care au fost prezentate (de către procurori – red.), în cadrul ședinței de judecată, rezultă că dosarul penal a fost intentat în temeiul declarațiilor lui Gorbunțov. Deşi, eu am discutat cu reprezentanţi ai organelor de drept din țările Uniunii Europene și aceştia au declarat că este pornită o cauză penală în România privind cazului omorului de la București și un dosar în Marea Britanie, privind tentativa de asasinare a lui Gorbunțov. Autoritățile moldovenești în general nu au avut dreptul să inițieze vreo cauză penală aici”, a spus Usatîi.

Usatîi a declarat în cadrul unei întâlniri cu diaspora moldovenească la Moscova că, în cazul în care în Moldova va fi emis un mandat de arest pe numele său, el este dispus să colaboreze doar cu organele de anchetă din străinătate.

”Voi colabora cu ancheta, dar nu cu cea moldovenească, ci voi colabora cu englezii, cu românii, aflându-mă la Moscova. Eu sunt cetățean al Federației Ruse. Dețin dubla cetățenie. Potrivit Constituției, Rusia nu-și extrădează propriii cetățeni”, a mai subliniat Usatîi.

Fluxul de știri
0