Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Peste 10.000 de oameni au manifestat în România în sprijinul familiei

© ziaruldeiasi.roMarșul pentru Familie
Marșul pentru Familie - Sputnik Moldova
Abonare
Sâmbătă, 22 octombrie, în orașul Oradea din România au participat peste 10.000 de oameni din toate cultele creştine pentru schimbarea Constituţiei în sprijinul familiei şi căsătoriei. Bogdan Stanciu a oferit declaraţii pentru Sputnik.

CHIȘINĂU, 23 oct — Sputnik.  Participanţii au cerut ca definiţia familiei, cea întemeiată între un bărbat şi o femeie, să fie trecută în Legea fundamentală a României ca să nu existe formulări ambigue ce ar permite mariajele gay, informează Sputniknews.ro.

Klaus Iohannis - Sputnik Moldova
Biserica Ortodoxă Română îi dă o lecție de democrație lui Klaus Iohannis

Astfel, ar trebui revizuit articolul 48(1) din Constituţie în vederea ocrotirii căsătoriei şi familiei.

"Ceea ce am cerut a fost organizarea referendumului pentru revizuirea art. 48(1) din Constituţie în vederea ocrotirii căsătoriei şi familiei în România. În general, am dorit să transmitem autorităţilor nevoia acută de a se ocupa de problemele multiple ale familiei, întrucât viitorul acesteia şi al întregii naţiuni este tulbure", a declarat Bogdan Stanciu pentru Sputnik.

La manifestaţia organizată de către Coaliţia pentru Familie la Oradea, au participat între 10.000 şi 12.000 de persoane din toate cultele creştine. Au fost de asemenea şi lideri religioşi şi oameni politici. Coaliţia pentru Familie speră ca propunerea să se regăsească în viitoarea Constituţie.

"Este de asemenea posibil ca propunerea noastră de revizuire să fie cuprinsă în viitoarea revizuire generală a Constituţiei, iniţiată de Parlament. Sperăm să fie atins consensul politic necesar pentru ca dorinţa cetăţenilor să fie împlinită", a precizat Bogdan Stanciu.

 

Președintele României Klaus Iohannis, solicitat de preşedintele Alianţei Evanghelice din România să-şi expună punctul de vedere cu privire la revizuirea Constituţiei în aspectul definirii căsătorieia, a punctat că ”este greșit să mergem pe calea fanatismului religios, el declarându-se adept al toleranței și deschiderii”.

Potrivit Patriarhiei, propunerea de amendare a Constituției nu reprezintă „o solicitare ultimativă", ci "o chemare firească la exprimarea democratică a voinței cetățenilor cu privire la una dintre valorile fundamentale ale societății, familia", având ca scop principal protejarea familiei, a părinților şi a copiilor, şi nu condamnarea altor persoane.

La 20 iulie, Curtea Constituţională a dat aviz pozitiv pentru iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei, fără ca judecătorii să se pronunţe pe fondul problemei în privința definirii căsătoriei ca uniune între femeie şi bărbat.

Pentru ca inițiativa să fie adoptată de către Parlament, este nevoie de votul a două treimi dintre deputați, iar în cazul adoptării, va trebui supusă unui referendum național. În Constituția Republicii Moldova există deja o asemenea prevedere, în care se stipulează că "familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între bărbat şi femeie, pe egalitatea lor în drepturi şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor".

 

Fluxul de știri
0