Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Biserica Ortodoxă Română îi dă o lecție de democrație lui Klaus Iohannis

© Facebook / FacebookKlaus Iohannis
Klaus Iohannis - Sputnik Moldova
Abonare
Patriarhia Ortodoxă Română a reacționat la declarațiile președintelui României, Klaus Iohannis, care i-a etichetat pe români drept fanatici religioși. BOR susține că inițiativa civică este un exercițiu democratic firesc și necesar.

CHIȘINĂU, 20 oct — Sputnik. Patriarhia Română i-a răspuns oficial președintelui Klaus Iohannis după ce acesta s-a referit la cele trei milioane de români care au semnat în favoarea modificării Constituției pentru a defini căsătoria drept uniunea dintre un bărbat și o femeie, etichetându-i cu sintagma "fanatism religios", informează sputniknews.ro.

"Un demers civic, perfect legal și validat de Curtea Constituțională a României, nu poate fi considerat în niciun caz o „cale a fanatismului religios", sau o dovadă de intoleranță. Cel mai amplu demers civic din România, la care a participat un număr fără precedent de cetățeni, este un exercițiu democratic firesc şi necesar", se arată în comunicatul remis de Patriarhia Română.

Klaus Iohannis, preşedintele României - Sputnik Moldova
Klaus Iohannis îi numește fanatici religioși pe milioane de români

Potrivit Patriarhiei, propunerea de amendare a Constituției nu reprezintă „o solicitare ultimativă", ci "o chemare firească la exprimarea democratică a voinței cetățenilor cu privire la una dintre valorile fundamentale ale societății, familia", având ca scop principal protejarea familiei, a părinților şi a copiilor, şi nu condamnarea altor persoane.

"Pledarea pentru definirea mai clară a naturii familiei este justificată nu doar de rațiuni ale moralei creștine, ci și de realitatea dramatică a prăbușirii demografice atât în România, cât și în celelalte țări europene", afirmă Patriarhia, care își exprimă speranța că demersul moral și civic al Coaliției pentru Familie va fi înțeles corect de către toate autoritățile statului român.

La 20 iulie, Curtea Constituţională a dat aviz pozitiv pentru iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei, fără ca judecătorii să se pronunţe pe fondul problemei în privința definirii căsătoriei ca uniune între femeie şi bărbat.

Pentru ca inițiativa să fie adoptată de către Parlament, este nevoie de votul a două treimi dintre deputați, iar în cazul adoptării, va trebui supusă unui referendum național.

În Constituția Republicii Moldova există deja o asemenea prevedere, în care se stipulează că "familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între bărbat şi femeie, pe egalitatea lor în drepturi şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor".

Fluxul de știri
0