Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

A fost aprobată noua conducere a Moldindconbank

© Sputnik / Мирослав РотарьНациональный банк Молдовы
Национальный банк Молдовы - Sputnik Moldova
Abonare
BNM a instituit un regim de intervenție timpurie a BC "Moldindconbank" SA, după ce a constatat că un grup de persoane acționează concertat prin achiziționarea și deținerea unei cote substanțiale în capitalul social al băncii.

CHIȘINĂU, 23 oct – Sputnik. Viceguvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Aureliu Cincilei, a fost desemnat în funcția de președinte al Comitetului de conducere al BC „Moldindconbank” pe durata intervenției timpurii. Decizia a fost adoptată de către Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei.

Национальный банк Молдовы - Sputnik Moldova
Republica Moldova
BNM a blocat un grup de acționari ai Moldinconbank

Totodată, Victor Cibotaru va continua să îndeplinească funcția de prim-vicepreședinte al Comitetului de conducere al Moldindconbank.

”Potrivit Legii privind redresarea și rezoluția băncilor, Banca Naționala a Moldovei l-a desemnat pe Aureliu Cincilei să exercite funcțiile Consiliului BC „Moldindconbank” S.A. începând cu data de 21 octombrie 2016”, se arată în comunicatul BNM.

Consiliul băncii va fi condus de către Giedrius Steponkus, cetățean al Lituaniei, cu o bogată experiență în domeniul financiar-bancar și investițional. El este membru al grupului Banking Stakeholder Group (European Banking Authority).

Totodată, el a fost membru al Consiliului de supraveghere și vicepreședinte al Bursei de Valori din Vilnius. Consiliul va fi completat de alți membri independenți, în timpul apropiat.

”Leonid Talmaci, care a îndeplinit anterior funcția de președinte al Comitetului de conducere al Moldindconbank, a fost desemnat de Aureliu Cincilei, în calitatea sa de administrator temporar al băncii, în funcția de consilier al președintelui Consiliului”, se arată în comunicat.

Pe durata intervenției timpurii, Banca Națională a Moldovei va fi consiliată de specialistul american John W. Quill, care a lucrat ca expert principal în sectorul financiar-bancar al Fondului Monetar International, anterior consilier al Băncii Centrale a Irlandei în domeniul evaluării si rezoluției instituțiilor financiare, director adjunct al Unității de supraveghere specială și de combatere a fraudei în cadrul Oficiului administrării monetare (Office of the Comptroller of the Currency) al Trezoreriei SUA.

Potrivit BNM, administrarea temporară a Moldindconbank are loc în cadrul regimului de intervenție timpurie aplicat ca urmare a concertării unui grup de persoane care a achiziționat și deține o cotă substanțială în capitalul social al băncii, în mărime de 63,89 la sută, fără permisiunea prealabilă scrisă a BNM, încălcând astfel prevederile Legii instituțiilor financiare.

Moldindconbank va continua să activeze în regim normal și va presta toate serviciile, inclusiv cele legate de operațiunile cu depozitele de creditare și decontări.

Fluxul de știri
0