Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

BNM a blocat un grup de acționari ai Moldinconbank

© Sputnik / Мирослав РотарьНациональный банк Молдовы
Национальный банк Молдовы - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Banca Națională a Moldovei a blocat un grup de acționari ai Moldinconbank, care activau concertat. Astfel, BNM a instituit un regim de intervenție timpurie pentru asigurarea unei conduceri sănătoase și prudente a activității băncii.

CHIȘINĂU, 20 oct – Sputnik. Joi, Banca Naționala a Moldovei (BNM) a constatat în cadrul politicii de evaluare și transparentizare a acționariatului băncilor licențiate că un grup de persoane acționează concertat în raport cu BC „Moldinconbank” S.A., prin achiziționarea anterioară și deținerea unei cote substanțiale în capitalul social al băncii, în mărime de 63,89 la sută, fără a avea permisiunea prealabilă scrisă din partea BNM, încălcând astfel prevederile legislației, se arată menționează într-un comunicat al BNM.

Celule individuale in sistemul de safeu bancar - Sputnik Moldova
Societate
La Chișinău a fost prădată o bancă: au dispărut bani, aur, diamante

BNM instituie începând cu 20 octombrie 2016 un regim de intervenție timpurie în vederea asigurării unei conduceri sănătoase și prudente a activității băncii în perioada de soluționare a deficiențelor identificate în structura de proprietate a acesteia. Astfel, exercițiul unor drepturi ale acestor acționari,  care dețin împreună peste 50 la sută din acțiunile băncii, a fost suspendat de drept din data de 20 octombrie 2016.  

Mandatele unor membri ai organelor de conducere ai Moldindconbank încetează din data de 20 octombrie 2016. BNM a desemnat un administrator temporar și urmează să desemneze în funcțiile de membri temporari ai organelor de conducere a băncii experți internaționali și locali cu o bogată experiență în domeniu, care au fost identificați deja și care urmează să asigure o administrare diligentă și eficientă a băncii pe această perioadă. Moldindconbank va continua să activeze în regim normal și va presta în continuare toate serviciile.

Decizia BNM se referă exclusiv la raporturile din cadrul structurii acţionariatului băncii şi se înscrie în agenda de reforme a BNM, care include măsuri de transparentizare și consolidare a sectorului bancar.

Anterior, BNM a întreprins măsuri similare referitoare la acționari de la Moldova-Agroindbank, ce au dus la excluderea din rândul acționarilor a unui grup de persoane care activau concertat cu încălcarea legislației în vigoare.

Banca Națională anunță că va acționa în conformitate cu legislația în vigoare și va aplica practici internaționale, inclusiv prin atragerea experților și a managerilor internaționali.

Fluxul de știri
0