Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

NATO cedează constant în preferinţele moldovenilor

© Public DomainНАТО
НАТО - Sputnik Moldova
Abonare
Doar 9 la sută dintre cetățeni consideră că Alianţa Nord-Atlantică va asigura securitatea Moldovei, după cum arată rezultatele Barometrului Opiniei Publice (BOP).

CHIȘINĂU, 21 oct — Sputnik. Majoritatea cetățenilor Moldovei se pronunță pentru păstrarea neutralității și împotriva aderării țării la NATO, potrivit sondajului BOP.

Система ПРО США в Румынии - Sputnik Moldova
Expert: NATO, un pericol de securitate pentru Moldova și Ucraina

Cea mai bună soluţie pentru asigurarea securităţii țării este menținerea neutralității — astfel consideră aproximativ 64% dintre locuitorii Moldovei. Anul trecut, 52 % dintre cei chestionați s-au pronunțat pentru păstrarea neutralității Republicii Moldova. Doar 9% văd în NATO un aliat. În aprilie curent, 11,4% dintre cetățeni s-au pronunțat pentru cooperarea cu blocul militar, iar în noiembrie trecut aceștia constituiau 16%, potrivit rezultatelor BOP.

Dacă duminica viitoare ar avea loc un referendum în problema aderării Moldovei la Alianţa Nord-Atlantică, împotriva NATO ar vota 57,4% dintre cetățeni.

Sondajul a fost efectuat în perioada 6 — 16 octombrie. Au participat 1109 respondenți din 82 de localități ale ţării. Marja de eroare este de +/-2,9%.

Potrivit Constituției, Moldova are statut de neutralitate, dar din 1994 țara cooperează cu NATO în cadrul unui plan individual de parteneriat. În țară activează un Centru Informațional al Alianței. Moldova a participat în operațiunea post conflict pentru restabilirea Irakului, din 2003 până în 2008, trimițând acolo un contingent format în temei din geniști. Cel mai numeros a fost primul contingent, care s-a aflat în Irak din septembrie 2003 până în martie 2004 — 42 de militari.

Fluxul de știri
0