Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ghimpu rămâne fără electorat

© Sputnik / Мирослав РотарьМихай Гимпу
Михай Гимпу - Sputnik Moldova
Abonare
Liberalul Mihai Ghimpu este unul din outsiderii sondajelor sociologice realizate în ajunul alegerilor prezidenţiale. Astfel, dacă alegerile ar avea loc duminica aceasta, principalul unionist al țării s-ar situa pe ultima poziție în ratingul pretendenților la șefia statului.

CHIȘINĂU, 21 oct — Sputnik. Până la data când va fi ales președintele Moldovei a rămas practic puțin peste o săptămână. Potrivit rezultatelor mai multor sondaje realizate înainte ca poporul să-și exprime voința, candidații unioniști la funcţia de președinte al ţării nu au nici o șansă în această cursă electorală. Șeful Partidului Liberal din Moldova, Mihai Ghimpu, pierde în continuare susținerea electoratului, după cum rezultă din sondajul sociologic prezentat vineri de Asociația Sociologilor și Demografilor din Moldova.

Выборы в Государственную Думу РФ - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Cine va învinge la prezidențiale în Moldova? Pronosticul unui prezicător renumit

Potrivit studiului, Ghimpu, care pledează pentru unirea Moldovei cu România, ar acumula 0,7%, în sondajul anterior înregistrând 0,9%.

Răspunzând la întrebarea ce candidatură din lista prezentată vor susţine la alegerile prezidențiale, 40,5% dintre respondenţi au menţionat că ar vota pentru liderul socialiștilor Igor Dodon (33,9% în sondajul anterior). Liderul Partidului Democrat Marian Lupu ar fi susținut de 13,2% dintre cei chestionați (11,8%), iar candidatul unic din partea opoziției de dreapta, şeful Partidului "Acțiune și Solidaritate", ex-ministrul Educației al Moldovei Maia Sandu — de 13% (10,1%).

Aceștia ar fi urmaţi de liderul partidului "Platforma "DA" Andrei Năstase, care a anunțat că se retrage din cursa electorală în favoarea lui Sandu — 7,8% (12,6% în sondajul anterior), şeful Partidului Popular European, fostul prim-ministru Iurie Leancă — 4,9% (6,8%), iar candidatul din partea formaţiunii "Partidul Nostru", Dumitru Ciubașenco — 4,4% (3,8).

Протест 21.01.2016 Proteste 21.01.2016 - Sputnik Moldova
Politică
Igor Dodon va deveni Președintele Moldovei chiar din primul tur, dacă

Pentru alți candidați ar vota în total 2,7% dintre cei chestionați. În același timp, 8,6% dintre respondenți sunt indeciși, iar 4,2% nu intenționează să participe la alegeri.

Studiul a fost efectuat în perioada 9 — 18 octombrie. Au participat 1569 de persoane din 83 de localități ale ţării. Marja maximă de eroare este de 2,4%.

Alegerile prezidențiale directe din Moldova sunt stabilite pentru data de 30 octombrie și sunt primele de acest fel după anul 1996. Începând cu anul 2000, președintele a fost ales de către Parlamentul RM pe baza votului a două treimi din numărul deputaților. Însă la 4 martie 2016 Curtea Constituțională a RM a anulat modificările operate la Legea fundamentală a țării din 5 iulie 2000. Astfel, este din nou în vigoare fostul mecanism de alegere a șefului statului: alegerea directă de către întregul popor.

Fluxul de știri
0