De ce Rusia și-a îndreptat sateliții asupra Irakului

© Public Domain / defenceforumindia.comSpace Laser Satellite Defense System Concept
Space Laser Satellite Defense System Concept - Sputnik Moldova
Abonare
Cartierul General a Federației Ruse urmărește cum evoluează situația în Irak, în special în localitatea Mosul.

CHIȘINĂU, 19 oct — Sputnik. Potrivit șefului Cartierului General al Rusiei, generalul Valeri Gherasimov, asaltul asupra orașului Mosul din Irak, unde sunt dislocate forțele teroriștilor, încă nu a început iar militanții SI deja încearcă să părăsească localitatea.

Брифинг официального представителя МИД России М. Захаровой - Sputnik Moldova
Reacția Moscovei la ameninţările SUA cu privire la eventualele atacuri teroriste

Potrivit declarațiilor Bagdadului, forțele armate ale Irakului înaintează spre Mosul, localitate care a devenit unul dintre principalele puncte de concentrare a teroriștilor din „Statul Islamic". În această operațiune sunt implicați circa 80 de mi ide militari irakieni.

Generalul Gherasimov a precizat că Rusia a îndreptat spre acest punct fierbinte mai multe mijloace de monitorizare, inclusiv sateliți și avioane dirijate de la distanță.

Militarii ruși au observat că deși asaltul orașului încă nu a început (la ora actuală asupra localității se trage din unități de artilerie), teroriștii părăsesc deja în mare parte Mosulul.

Autoritățile de la Moscova dispun de informații  că serviciile speciale americane și saudite ar fi convenit să permită retragerea în siguranță a militanţilor SI în direcția Siriei. Experții militari ruși presupun că o armată de câteva mii de teroriști ar putea ataca în curând Palmira și Deir ez-Zor.

Totodată, comandamentul militar rus își exprimă speranța că partenerii din coaliția condusă de SUA sunt conștienți de ceea ce poate urma dacă astfel de „grupuri de bandiți ai SI vor putea practica liber nomadismul".

Generalul rus a subliniat că acum este important ca teroriștii să fie nimiciți pe loc, dar nu goniți dintr-o țară în alta.

Potrivit unor informații ale Pentagonului, șeful SI deja ar fi părăsit orașul Mosul, unde ar fi rămas doar mercenari internaționali.

Fluxul de știri
0