Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Parlamentul Moldovei își schimbă modul în care va activa

© Sputnik / Miroslav RotariЗаседание Парламента 23.09.2016
Заседание Парламента 23.09.2016 - Sputnik Moldova
Abonare
Deputații au pe masa de lucru un proiect de lege care prevede modificarea Regulamentului Parlamentului Republicii Moldova.

CHIȘINĂU, 20 oct – Sputnik. Prima ședință a Parlamentului nou ales va fi deschisă nu doar de cel mai în vârstă deputat dar și de cel mai tănăr legislator, iar parlamentarii care vor părăsi fracțiunile din care fac parte vor putea adera la o nouă fracțiune nu în jumătate de an, dar în termen de două luni. Aceste și alte modificări în activitatea Parlamentului sunt incluse într-un nou proiect de lege care prevede amendarea Regulamentului Legislativului. Acesta este semnat de patru deputați neafiliați: Vladimir Hotineanu, Ștefan Creangă, Nae-Simion Pleșca și Ion Balan.

Potrivit autorilor proiectului, ședința de constituire a Parlamentului trebuie să fie deschisă nu doar de cel mai în vârstă deputat, dar și de cel mai tânăr ”în scopul reprezentativității tinerilor în Legislativ”.

Anti fumat - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Pe clădirea Parlamentului va fi pus un semn de interdicţie

Deputații mai propun ca termenul de 6 luni, indicat în Regulamentul Parlamentului și care se referă la perioada în care legislatorul care a părăsit fracțiunea nu are voie să adere la un alt grup parlamentar, să fie redus la 2 luni. 

”Retrospectiva activității Parlamentului pe parcursul mai multor legislaturi indică cu certitudine că componența fracțiunilor parlamentare nu este una rigidă și se modifică în funcție de evoluția vieții politice”, notează autorii.

O altă propunere este de a completa Regulamentul Parlamentului cu un articol nou, care să stabilească organizarea internă a fracțiunilor parlamentare.

Cei patru legislatori mai propun ca proiectele de lege, cu excepția celor constituționale, care țin de bugetul de stat și finanțe să nu fie expediate spre avizare tuturor comisiilor parlamentare, ci doar celor de profil.

O altă modificare propusă la Regulamentul Parlamentului se referă la prezenţa unui reprezentat al societății civile la ședințele comisiilor împuternicite cu alegerea în funcție a persoanelor oficiale de stat.

Fluxul de știri
0