CHIŞINĂU, 29 mai – Sputnik. La 30 mai pe clădirea Parlamentului va fi pus un semn de interdicţie. Este vorba despre indicatorul „Fumatul interzis”, a declarat în cadrul unei şedinţe la Guvern viceministrul Sănătăţii, Aliona Serbulenco.
La 31 mai, vor intra în vigoare noile prevederi ale Legii privind controlul tutunului, prin care fumatul în locurile publice este interzis. Din această dată, cei care vor fuma în locurile publice vor fi nevoiţi să achite o amendă între o mie şi 1,4 mii de lei.
„Parlamentul este interesat de politicile controlului tutunului şi de implementarea eficientă a modificărilor legislative. Deoarece, chiar dacă această lege reglementează multe aspecte: economice, comerciale, industriale, noi o calificăm drept o lege de sănătate publică. Este o lege care va salva şi prelungi vieţi”, a declarat preşedintele comisiei parlamentare protecţie socială, sănătate şi familie, Oxana Domenti.
„Parlamentarii ţin la această lege pentru că ea este aşteptată de societate. Este o lege susţinută şi aşteptată şi suntem interesaţi de buna implementare a acestei legi”, a continuat deputatul.
Din 31 mai se interzice fumatul în toate spaţiile publice închise şi semiînchise, inclusiv în locurile de uz comun, la locurile de muncă,; în toate spaţiile publice deschise administrate de instituţiile medico-sanitare, instituțiile de învăţământ, autorităţile publice centrale şi locale, inclusiv pe teritoriile aferente; în raza de 10 metri de la intrarea în spaţiile publice închise; în parcurile de distracţii şi pe terenurile de joacă pentru copii; pe stadioane, arene, în pieţe şi alte spaţii publice deschise pe durata evenimentelor publice distractive sau de alt gen; sub acoperișul staţiilor de transport public; în mijloacele de transport public şi în mijloacele de transport private în care se află minori.
Angajatorii, proprietarii sau managerii spațiilor publice, ai locurilor de muncă, indiferent de tipul de proprietate și modul de acces, pot amenaja locuri speciale pentru fumat în spații deschise sau semideschise, amplasate astfel încât să nu permită pătrunderea fumului în spații publice închise sau semiînchise și la locurile de muncă.
Cei care vor veghea respectarea legii sunt poliţiştii şi specialiştii de la Centrul Național de Sănătate Publică. Persoanele care vor reclama fumatul în locul public la aceste două instituţii vor trebui să prezinte dovada foto sau video a infracţiunii.
Potrivit statisticilor, în Republcia Moldova, fiecare a patra persoană este fumător, iar 70% din consumatorii de tutun încep să fumeze înainte de împlinirea vârstei de 18 ani. Totodată, anual se înregistrează aproximativ 6 mii de decese, cauzate de consumul de tutun.
Ziua antitutun este sărbătorită anual la data de 31 mai.