Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Revoluţie în învăţământul din Moldova. Ce se va întâmpla cu manualele

© Sputnik / Yevgeny Fatkin, Vadim Titovшкола
школа - Sputnik Moldova
Abonare
Ministerul Educaţiei şi Academia de Ştiinţe a Moldovei au stabilit trecerea la grafia cu „â” şi „sunt” la toate treptele învăţământului naţional, inclusiv în documentele oficiale şi mass-media.

CHIŞINĂU, 18 oct – Sputnik. Normele ortografice ale scrierii lui ”â” și ”sunt” în grafia limbii române au devenit obligatorii pentru instituțiile de învățământ. Un ordin în acest sens a fost semnat de ministrul Educației Corina Fusu. 

La baza deciziei ministrului Educaţiei au stat prevederile hotărârilor Consiliului Suprem pentru Știinţă şi Dezvoltare Tehnologică al Academiei de Știinţe a Moldovei din vara acestui an.

Prin ordinul semnat de Fusu se pune în sarcina conducătorilor instituțiilor de învățământ să asigure implementarea în sistemul de învățământ a recomandărilor de aplicare a normelor ortografice de scriere a lui ”â” și ”sunt” în limba română.

Физико-математическая олимпиада в Тирасполе, 2016. - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Matematica ar putea să nu mai fie predată în şcolile din Moldova

De asemenea, ordinul stipulează că tipărirea manualelor, ghidurilor metodice, materialelor didactice și a altor suporturi și resurse educaționale se va efectua cu respectarea normelor ortografice de scriere a lui ”â” și ”sunt” în limba română.

Potrivit hotărârii AŞM, lucrările care se află acum la edituri în proces tehnico-industrial, cu apariţie în anul 2016, se vor tipări cu grafia folosită de autori. În schimb, manuscrisele aflate în portofoliile editurilor, inclusiv cele depuse cu 4-5 ani în urmă, vor fi revăzute de autori pentru a introduce grafia cu „â” şi „sunt”.

Mass-media, publicaţiile ştiinţifice de cultură şi artă vor trece la grafia cu „â” şi „sunt” până la data de 1 ianuarie 2017.

De menţionat că nu se va retipări nici o carte şi nici o lucrare din motive de schimbare de grafie, decât numai din raţiuni editoriale.

Pentru editări cu copiere fotografică, acestea vor fi publicate cu grafia în care au fost tipărite iniţial.

AŞM a mai stabilit că toate documente oficiale ale instituţiilor din Moldova vor fi scrise cu  grafia „â” şi „sunt” din 1 ianuarie 2017.

În învăţământul preuniversitar se va trece treptat la grafica cu „â” şi „sunt”, începând cu clasa I şi continuând cu celelalte clase şcolare, conform dispoziţiilor date de Ministerul Educaţiei. Această trecere se recomandă a se realiza în decursul unui an.

În învăţământul universitar se va trece la grafia cu „â” şi „sunt”, începând cu anul universitar 2016-2017.

Institutul de Filologie a AŞM va edita un nou dicţionar ortografic, de volum redus, pentru a fi tipărit până în iunie 2017.

Fluxul de știri
0